Vöröslencse dahl. Az indiaiak ízletes egytálétele

voroslencse_leves3

A dhal az indiaiak pikáns fűszerezésű sűrű levese. Sokféle recept található hozzá, száraz hüvelyeseket, lencsét, babot, csicseriborsót, sárgaborsót és rizst is főznek bele vegyesen. Vöröslencséből is elkészíthető. Egészséges, tápláló és nagyon ízletes. 

Hozzávalók 4 személyre

250 g vörös lencse

1 kisebb vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

olívaolaj

2-3 babérlevél

fél kisujjnyi friss gyömbér

1 tk kurkuma

1 ek curry

1 tk őrölt koriander

1 tk őrölt kömény

1 mk őrölt fekete bors

1-2 ek 10%-os ételecet vagy egy citrom kifacsart leve (opcionális)

fél cs. apróra vágott petrezselyemzöld

apróra vágott friss vagy morzsolt szárított chili ízlés szerint (elhagyható)

só ízlés szerint

kb. 1,5 liter víz

 

Elkészítés

A vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát és a gyömbért reszeljük le.

Kevés olívaolajon pirítsuk meg a hagymát és a gyömbért, majd adjuk hozzá a fűszereket: a kurkumát, a curryt, a borsot, a köményt. Keverjük össze, 1-2 percig pirítsuk, sózzuk, majd adjuk hozzá a vöröslencsét és öntsük fel vízzel. A vízbe tegyünk pár babérlevelet. Közepes hőfokon főzzük puhára (25-30 perc).

A végén adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és – aki szereti a csípőset – a morzsolt szárított chilit. Forrón a legjobb.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × öt =

hirdetés