Ínycsiklandó szaftos süti: citromszirupos citromkenyér
Egyszerű elkészíteni, kellemes fanyar íze van, zárható edényben tárolva napokig friss, szaftos és puha (ha addig marad belőle).
Hozzávalók
33x14cmx8cm kenyérsütő formához vagy klasszikus őzgerinc formához
Tésztához
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 tk vanília pudingpor
5 dkg olvasztott vaj
3 egész tojás (L méret)
0,5 dl tejszín
3 ek natúr joghurt
2 citrom leve és reszelt héja (lehetőleg biocitromot használjunk. Ha kezelt citromot használunk, alaposan mossuk meg, kefével sikáljuk át a héját)
1 csomag vaníliás cukor
1 tk sütőpor
csipetnyi só
Sziruphoz
2 citrom leve
5 dkg porcukor
Elkészítése
A száraz összetevőket – a porcukor kivételével – egy tálban keverjük össze.
Egy másik tálban jól keverjük ki a tojásokat a porcukorral, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a citromlevet, a tejszínt, a joghurtot. Ehhez fokozatosan keverjük hozzá a lisztes keveréket.
Közepesen lágy masszát kapunk. A tésztát öntsük enyhén vajazott, lisztezett sütőformába.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 40-45 percig.
Közben készítsük el a szirupot: a citromlevet forraljuk össze a cukorral.
Ha a tészta megsült, még melegében locsoljuk meg a sziruppal.
Citrommázzal is díszíthető, ízesíthető a citromkenyér, ettől még intenzívebb íze lesz.
A citrommázhoz egy citrom levére lesz szükség – ezt tegyük egy kisebb tálba, majd apránként adagoljunk hozzá annyi porcukrot, hogy sűrű masszát kapjunk. Egy citrom nagyjából 15 deka porcukrot vesz fel. A mázat adagold kis nejlon zacskóba, a zacskónak vágd le az egyik csücskét, és csíkozd a szirupot a citromkenyér tetejére.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.