Ínycsiklandó török desszert: sült tejberizs
A hazai török éttermekből sokak számára ismert lehet a sütlaç, azaz a sült tejberizs vagy rizspuding. Finom, laktató desszert, a gyerekek nagy kedvence. Korábban már ismertettünk egy receptváltozatot. Most kipróbáltunk egy másik receptet is. Mások az összetevők arányai, és a keményítő helyett pudingport használtunk.
Hozzávalók 6 szuflé formához
2,5 dl víz
1,1 liter tej
10 dkg rizs
10-12 dkg cukor (mézzel, főzésálló édesítőszerrel is elkészíthető)
2 púpozott evőkanál tejszín vagy vanília puding
1 tk vanília kivonat (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje v. 1 tasak vaníliás cukor)
1 mk őrölt fahéj
1 tojássárgája
csipetnyi só
Elkészítés
Az átmosott rizst fedő alatt mérsékelt lángon kezdjük főzni a vízzel, időnként keverjük meg. Ha a vizet magába szívta, öntsük hozzá a tejet, adjuk hozzá a cukrot (mézet vagy édesítőszert), a vanília kivonatot, a fahéjt, a sót, és mérsékelt lángon gyakori kevergetés mellett főzzük kb. 10 percig. Keverjük az egy deci tejbe a tojássárgáját, a pudingport (csomómentes legyen), majd öntsük a tejes rizshez és kevergetve főzzük még kb. 5 percig.
A rizst adagoljuk a szufléformákba. (Mivel vízgőzben sül, a szufléforma ideális hozzá, de közepes tepsiben is süthetjük, ha nagyobb, vízzel megtöltött peremes tepsibe állítjuk.)
A szufléformákat helyezzük vízzel megtöltött tepsibe és magas (200-as) hőfokon, légkeverésen süssük 35-40 percig, amíg a teteje szép barna nem lesz. A sütés végén hagyjuk a sütőben kis ideig a tejberizst, óvatosan emeljük ki a forró víz miatt.
Ez a változat szaftosabb, nem érdemes a tejet kispórolni belőle.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.