Jobb, mint az eredeti: készítsünk ír krémlikőrt házilag!
A világszerte népszerű italt, az ír krémlikőrt – Bailey’s-t – 1974. november 26-án mutatták be először Dublinban, azóta sok-sok cég próbálja másolni. Sikerélmény, ha magunk készítjük el. A Bailey’s elkészítésénél a kiváló minőségű ír whiskey-t elegyítik lágy tejszínnel, majd fűszerekkel, vaníliával ízesítik, édesítik. A likőr az elkészítésétől számított egy évig őrzi meg eredeti minőségét.
A krémlikőr az írek szerint frissen, hűtve a legfinomabb. Sok receptleírásban pedig az szerepel, hogy az ital akkor az igazi, ha az ízek összeérnek. Talán frissen selymesebb, a tejszín sokkal jobban érvényesül, mint amikor állni hagyjuk.
Hozzávalók egy liter ír krémlikőrhöz
Fél liter főzőtejszín
1 dl zsíros tej
7 dkg cukor
35 dkg sűrített tej
1 dl frissen főzött kávé
4 dl (lehetőleg ír) whisky
tetszés szerint vanília esszencia vagy 2-3 tasak vaníliás cukor
Elkészítés
A cukrot egy nagyobb edényben lassú tűzön karamellizáljuk, vigyázva, nehogy odaégjen.
Amikor a cukor felolvad, és aranybarna színű lesz, öntsük hozzá a forró tejszínt és keverjük, amíg a karamell teljesen felolvad benne.
Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a többi hozzávalót.
Az egészet még egyszer forrásig tegyük a tűzre, közben kevergessük.
Tippek, fortélyok
- Nincs benne tojás, ezért aki érzékeny rá, az is ihatja
- Készíthetjük 2 dl whiskyből és 2 dl vodkából is
- Ha nincs otthon whiskey/vodka, konyakból, rumból, vagy barackpálinkából is elkészíthetjük
- 4 decinél kevesebb alkoholt is tehetünk bele, úgy is finom lesz
- Vigyázni kell vele, mert itatja magát, közben pedig erős
- Amikor a karamellizált cukrot felöntjük a tejszínnel, lassan és óvatosan tegyük, mert felcsap a forró gőz
- Jégkockákkal szervírozzuk
- Kreatív gasztroajándék, amivel – egyedi palackozásban – meglephetjük szeretteinket
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.