Átgondolt tanszervásárlással rengeteget segíthetsz a kisiskolásodnak! Tippek beiskolázáshoz

Hamarosan kezdődik az iskola, időszerű a tanszerek, taneszközök beszerezése. Van, aki apránként szerzi be a szükséges holmikat, van, aki egyszerre intézi el, van, aki üzletben vásárol szívesen, mások inkább webáruházban. Feltételezhetően mindenki igyekszik körültekintően eljárni – kedvező áron legalább elfogadható minőséget kapni.

A taneszközök nagy részénél nem nagyon lehet mellényúlni, ilyen többek között a dobókocka, számegyenes, füzet, fénymásolópapír, rajzlap, de néhány termékre érdemes odafigyelni, mert sok bosszúság forrása lehet. Nincs általános szabály – egy jól csengő márkanév is okozhat csalódást, ahogy no name olcsóbb termék is lehet tökéletes, bár nem ez a jellemző… Szülői tapasztalatok alapján összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni. 

Milyen a jó postairón? Miért előnyös a háromszögletű ceruza? Miből érdemes nagyobb tételben vásárolni?

– egyebek mellett ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni cikksorozatunk első részében. 

Míg egy iskolatáskánál fontos szempont, hogy ne csak praktikus, hanem gyereknek tetsző is legyen, más napi használatú eszköz esetében már árnyaltabb a kép. Ceruzából fogy a legtöbb, s az első években nem csak azért, mert a kisdiákok sokat írnak. Ceruzák eltűnnek, elvesznek, ezért érdemes beraktározni belőle. Munka, iskola után így nem kell majd a papírboltba rohanni… 

Íráshoz a HB keménységű ceruzák jók, s van, hogy a pedagógus kifejezetten háromszög alakút kér. Ergonomikus kialakítása miatt jobban kézre esik. Egyes gyártók csúszásgátlóval látják el a cerkákat, apró gumipöttyök vagy vésetek formájában, de ceruzára húzható gumi ceruzafogót is lehet kapni. Utóbbit elsős, másodikos gyerekeknek iskolai használatra nem ajánljuk – problémát jelent a kezelése és/vagy nagy eséllyel elhagyják.

A radírvégű grafitceruzák praktikusak, még akkor is, ha a radír hamar eltűnik róla. Érdemes ilyet venni, ha a gyerek szívesen használja.

Az olcsóbb grafitceruzák között is akadnak jó minőségűek, de jellemző probléma, hogy hegyezés közben törnek, így a gyerek egész nap a ceruzafaragással bajlódik. Próbáljuk megkímélni ettől. A ragasztott ceruzabél nem törik könnyen… A hegyezőn nem érdemes spórolni, mert az olcsó termék végül a sokszorosába kerül. Minthogy az iskolában nem rendszeresíthető rögzíthető asztali hegyező, kétlyukú, tartályos hegyezőt célszerű használatba állítani. Sok-sok kipróbált márka közül nálunk a MAPED hegyezők váltak be. Ennél a terméknél is sokkal fontosabb a használhatóság, mint a dizájn.

Postairón. Gazdag a kínálat, ebben is a minőséget célszerű keresni. Az ideális postairón gyönyörűen fog! Érdemes a különböző márkákat kipróbálni, nagy különbségek vannak. Gyakran használják a gyerekek, fontos, hogy laza vonalvezetés mellett is erőteljesen, szépen fogjon. Egy jó postairón élvezetessé teszi az írást – amelyikkel vésni kell, azt el kell felejteni.

Ezek a postairónok szépen fognak – van közöttük egy kakukktojás (példaként mutatjuk a minőségbeli különbségek érzékeltetésére)

Tolltartó

Egyfakkos, ún. ömlesztős tolltartót ne vegyünk kisiskolásoknak! Cipzárral nyithatóra van szükség, hogy könnyen eligazodjanak és az íróeszközöket rendszerezni tudják. Emeletes tolltartóra elsőben, másodikban talán még nincs szükség, persze, ha szeretnénk, meglephetjük vele. A tolltartót – iskolatáskához hasonlóan – érdemes a gyerekkel közösen kiválasztani, jó, ha legalább ebbe van beleszólása.

Mi kerüljön a kisiskolás tolltartójába?

Csak a szükséges eszközök. Szétnyitható, emeletes tolltartó feltöltve is beszerezhető, de a filctollakat nem feltétlenül kell benne hagyni. Amire a kisiskolásoknak szükségük van: 3-4 grafitceruza, 2-3 postairón, színes ceruzák, zöldből, pirosból, kékből általában kettőt kérnek, mert ezeket gyakrabban használják. (A zöld, piros ceruzákat érdemes készletben beszerezni, de sok üzletben vagy iskolaszer webáruházban külön is kaphatók.) Ezen felül kis méretű egyenes és/vagy háromszög alakú vonalzó, kétlyukú tartályos hegyező és puha, nem maszatolós radír kerüljön a tolltartóba. A radír is fogyóeszköz, ezért a nagyobb méretűeket célszerű 2-3 darabra vágni, így gazdaságosabb. Ajánlott mindenre – cerkára, hegyezőre, radírra stb. – a nebuló nevét felírni alkoholos filccel. A gyártók már erre is gondolnak, sok ceruza feliratozható. A tollakat, színes-szagos dekorfilceket nem minden pedagógus tolerálja – nem használják a gyerekek tanuláshoz, a könyveket, munkafüzeteket pedig nem szabad eltüntethetetlen rajzokkal kidekorálni.

Rajz- és technika órán használatos filctoll, vízfesték, zsírkréta és gyurma minőségére is érdemes figyelni, nagyok a minőségbeli eltérések! Lehet, hogy pár száz forintot megspórolunk, de a gyereknek okozunk vele kellemetlenséget. Ezek az eszközök a technika dobozba kerülnek, időszakosan használják.

Rém kellemetlen, ha a gyerek az adott feladatot azért nem tudja megoldani, mert a gyurmája vagy a zsírkrétája használhatatlan, a vízfestéke nem fog rendesen, a temperája állásában beszáradt, a stift ragasztó pedig nem ragaszt… Ezek valós problémák, érdemes a megbízható minőséget keresni!

Füzetek. Nagy meglepetést nem rejtenek. Mindenképp érdemes védőfóliával ellátni, akkor is, ha a borítóján szép fotó látható. Füzeteket, tankönyveket jó ideje már nem szokás (és nem is szabad) hagyományos módon, csinos csomagolópapírral bekötni, a műanyag védőkötést kérik. Erre rendszeresített védőborítókkal egyszerűen megoldható, más kérdés, hogy 2-3 hónap használat után nem nyújtanak esztétikus látványt…

Mennyiből hozható ki az iskolakezdés?

Erről minden évben megjelennek ilyen-olyan statisztikák. A beiskolázás terhet ró a családokra, ez vitathatatlan, de tudatos vásárlással ezreket lehet megtakarítani. Gyermekenként 20-40 ezer forintos kiadás reálisnak mondható úgy, hogy az iskolatáska és a tornafelszerelés, tisztasági csomag is benne van. (A ruházat, a cipő, az osztály- és ebédpénz ezen felül, s máris meghaladtuk a fejenkénti 50-60 ezret.) Ennél kevesebből is megoldható nyilván, és ennél (jóval) többet is lehet áldozni rá. Szemlélet- és pénztárcafüggő…

Cikkünkkel azokra a szempontokra szerettük volna felhívni a figyelmet, melyekre tapasztalat híján nem feltétlenül gondolnak a szülők, amikor elsős gyermeküknek vásárolnak taneszközöket. Hamarosan az iskolatáskákról írunk – a táska kiválasztása okozza talán a legnagyobb fejtörést. Elöljáróban több év szülői tapasztalata: nem könnyű sok ezer forintot költeni rá, de egy minőségi táska több évig kiszolgálja a gyereket. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − három =

hirdetés