Itt az eperszezon! 11 epres finomság

Hamarosan nyitnak az eperföldek. Szedd magad! keretében jóval olcsóbban juthatunk hozzá az eperhez, mintha a piacon, vagy élelmiszerboltban szereznénk be – Budapesten sok helyütt még mindig 1100 forint körül kínálják az eper kilóját -, ráadásul friss levegőn szedhetjük a gyümölcsöt. Érdemes reggel, kora délelőtt menni, ekkor tobzódhatunk az éjszaka során beérett eprekben (napközben is találni persze érett epret jócskán, csak időigényesebb a szüret). A legtöbb eperföldön reggel 8-19 óra között lehet szüretelni (18 óráig lehet bejutni). Az eper még mindig virágzik, június közepéig biztosan nyitva tartanak az eperföldek. A hazai eperföldek – nem teljes – listája itt található >>

A lédús, édes idénygyümölcsöt a legjobb frissen, magában fogyasztani, de sokféle finomság készíthető belőle. Íme, egy kis válogatás!

Trifle , az angol pohárdesszert

Fotó: Tisoczki Aliz

A trifle receptje ITT található >>

Epertorta

Fotó: Babicz Rita

Rita ezzel a szép tortával kedveskedett tavaly az édesanyjának, anyák napján. A tejszínes túrótorta tetszés szerint díszíthető; az oldala csokilapok helyett babapiskótával is kirakható, eper helyett más gyümölcsöt is felhasználhatunk. Elegáns és finom meglepetés! Receptje >>

Epres hűsítő ital

Fotó: Tumblr

Nem kell más hozzá, csak jól lehűtött víz, jégkocka, eper és mentalevél, de adhatunk hozzá citromlevet is.

Töltött eperszemek

Fotó: Pinterest

X alakban vagdossuk be az epret, töltsük meg sajtkrémmel, vagy hidegen készíthető pudinggal!

Epres habos szelet

Fotó: Mesterházy Mónika

Egy könnyen, kevés alapanyagból elkészíthető desszert. Recept ITT >>

Fotó: Mesterházy Mónika

Eperbólé

Fotó: Modern Momme

Elkészítése (6 személyre): fél kiló félbe vágott, vagy negyedelt (mérettől függ) epret kb. 15 dkg porcukorral egymásra rétegelve egy nagy üvegtálba teszünk (egy sor eper, egy sor porcukor…), hagyjuk 2-3 órát állni, az eper levet enged. Fogyasztás előtt egy üveg behűtött pezsgővel és egy üveg behűtött édes fehérborral öntjük le az epret, összekeverjük, és poharakba öntjük. Máris fogyasztható!

Tejszínhabos eper, eperszósszal

Fotó: Mesterházy Mónika

Elkészítése: fél kiló epret összeturmixolunk, és kb. 30 dkg cukorral felfőzzünk egy teáskanál citromsavval (vagy dzsemfix-szel). Hagyjuk kihűlni. Zacskós tejszínt 1 tasak vaníliás cukorral, kb. 5 dkg porcukorral és 1 tasak habfixálóval kemény habbá verünk. Friss eperszemeket félbevágjuk, vagy negyedeljük. Kis üvegtálka vagy pohár alját kibéleljük egy sor eperrel, erre kerül  1-2 evőkanál eperdzsem, majd egy réteg tejszínhab és így tovább, amíg a tál, pohár megtelik. Finom gyorsdesszert!

Zselés, pudingkrémes epertorta

Zselés epertorta

Fotó: Mesterházy Mónika

Könnyen elkészíthető torta. Receptje itt >>

Csokival töltött eperszemek

Fotó: Indulgy

Nem próbáltuk, de ajánljuk ezt a megoldást is, kreatív vendégváró falatka készíthető eperből. A csokitalpak elkészítése kicsit macerás – ez el is hagyható, a kissé kivájt eperszemeket megtölthetjük csokikrémmel, hideg pudinggal is. Kis piskótakockákra is állíthatjuk az eperszemeket, fogvájóval rögzítve a töltött gyümölcsöket.

Csokifondü

Fotó: Lőrik László

Sokféle fondüszett kapható, nem feltétlenül kell csoki szökőkutat beszereznünk, ha fondüt szeretnénk készíteni. Teamécsessel ‘működő’ fondüszettek is tökéletesen megfelelnek a célnak, de egyszerű tálban is olvaszthatunk gőz felett csokit. A finom – de drága – csoki pasztillák helyett apróra tört tej-, étcsokit, fehércsokit is olvaszthatunk a kis edénykében, ha túl sűrű a csokimassza, adjunk hozzá pár evőkanál tejet, és és alaposan keverjük össze az olvasztott csokival. Vajból, porcukorból, kakaóporból, kevés tejből is készíthető csokimáz fondühöz.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + tizenkilenc =

hirdetés