Ízletes, egzotikus szuperélelmiszer, avagy mi fán terem a pak choi?
A pak choi (pákcsoj) természetesen nem fán terem, hiszen ez egy zöldségnövény.
Latin neve: Brassica rapa subsp. chinensis. Kifejezetten dekoratív növény – mintha a saláta, a kínai kel, a káposzta keveréke lenne. Magyarul bordás kelnek nevezik, egy ideje nálunk is fellelhető, és a nagyobb hazai élelmiszeráruházak kínálatát színesíti. Távol-Keletről származik, de a termesztésével hazai viszonyok mellett megpróbálkozhatunk – elég hamar kifejlődik, 35-60 nap alatt nyeri el fogyasztható állapotát, áprilistól augusztus elejéig termeszthető magról, a nyár folyamán többször is vethető.
A pak choi beltartalmi értéke kifejezetten magas, folsav, kalcium- és C-vitamintartalma jelentős, emellett sok béta-karotint is tartalmaz, gazdag ásványi anyagokban. Zsenge gumója és a levelei is fogyaszthatók, az íze kellemes, sokan a mustáréhoz és a zellerhez hasonlítják. Szerintünk ezeknél kevésbé karakteres, enyhén csípős, kifejezetten kellemes.
Fogyasztható nyersen, salátaként, párolható és főzhető is, de ha hőkezeléssel készítjük, ügyeljünk arra, hogy roppanós maradjon. Wokban készített egytálételek ízletes alapanyaga is lehet.
Nálunk aktuálisan nagy kedvenc!
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.