Izzasztó helyzetekre. Nem mindegy, milyen dezodort használsz! ökoPraktikák, hogy biztosan jól válassz

Az izzadás a test természetes védekező mechanizmusa. Természetes folyamat az is, hogy a szerves anyagokban gazdag izzadságot egyes baktériumfajták kiváló tápanyagnak tartják és szaporodni kezdenek. Ezen baktériumok anyagcseretermékei okozzák a testszagot, ami inkább kerülendő, mint kívánatos.

Az emberi test a verejtékezés révén hűti magát, az izzadás méregtelenítő szerepet is betölt. Mivel az izzadás egy természetes folyamat, nem szabad póruseltömítő anyagokkal teljesen megakadályozni.

Ha meg akarjuk szüntetni a kellemetlen szagokat, több megoldás létezik a rendszeres és alapos tisztálkodáson túl: semlegesítjük a szagokat, elpusztítjuk a baktériumokat, vagy megakadályozzuk a kritikus testrészeken – főleg hónaljban – az izzadság megjelenését.

A testszag elfedésére és a baktériumok semlegesítésére a természet rengeteg praktikát szolgáltat, melyet már az ókorban is előszeretettel használtak. Egyfelől tudatában voltak a szőrzet szerepének a kellemetlen szagok kialakulásában, így hónaljukat borotválták, illetve erőteljes illatanyagokkal igyekeztek elfedni a kellemetlen szagokat. Egyebek mellett illatosított zsírokat, olajokat használtak vagy ásványi kristályokat, sókat, ami elpusztította a baktériumokat.

A modern natúrkozmetikumok között is találunk olyan termékeket, melyek bőrbarát anyagokat tartalmaznak, erős antibakteriális hatásúak, mindeközben ápolják a bőrt.

 

A Holt-tengeri ásványok, a teafaolaj, az aloe vera vagy kókuszolaj mind-mind képesek erre. Érdemes ún. bioaktív dezodorokat használni izzadásra – már csak az egészségügyi vonzat miatt is. A hagyományosnak nevezett izzadásgátlókban olyan alumíniumsók találhatók, melyeket több kutatás is kapcsolatba hozott a daganatos megbetegedésekkel.

Izzadáscsökkentő praktikák

Ha csökkentjük a verejték mennyiségét, azzal egyúttal megakadályozzuk a baktériumok túlzott elszaporodását is. 

Étkezés

Aki izzadásra hajlamos, annak mindenképp érdemes figyelnie az étkezésre is. Kánikulában lehetőleg kerüljék a csípős, erős ételeket, a forró leveseket, a kávét, a teát és az alkoholt, ezek ugyanis fokozzák az izzadást.

Gyógynövények

Egyes gyógynövényfőzetek – a zsálya, az izsóp és a levendula tea – jótékonyan hatnak az izzadásra. Ezek a gyógynövényeket külsőleg, testpermet vagy lábfürdő formájában is bevethetők.

Illóolajok

A 100% tisztaságú növényi illóolajokat nemcsak kellemes illatuk miatt érdemes használni. A teafaolaj antibakteriális hatása révén elpusztítja a baktériumokat – karakteres illata van, bátran használhatják férfiak is. A levendulaolaj is megakadályozza a baktériumok szaporodását. 

Natúr dezodorok

A natúrkozmetikumok között sokféle alumínium-, alkohol- és parabénmentes dezodort találunk. Természetes összetevők alkotják, melyek eredményesen hatástalanítják a kellemetlen szagokat. Megkötik azokat a molekulákat, amelyek az izzadságban lévő baktériumok lebomlása során keletkeznek.

 

Érdemes tudniuk azoknak, akik most váltanának natúr deókra: használatuk beindítja a bőr méregtelenítő folyamatait, a méreganyagok az izzadságmirigyeken keresztül távoznak, így lehet, hogy kezdetben nem tűnik hatékonynak egy-egy natúrdeó, de érdemes kitartani, egy-két hét elteltével már megtapasztalható a kívánt hatás.

Mi a baj a hagyományos, alumíniumsókat tartalmazó deókkal?

Az alumíniumsók eltömítik a pórusokat, így akadályozzák meg az izzadás természetes folyamatát. Az alumíniumsók egészségre gyakorolt hatásáról több kutatás foglalkozott az elmúlt évtizedekben – egyes kutatók szerint ártalmatlan, mások viszont a daganattal, az emlőrákkal hozzák kapcsolatba a vegyületet. A natúrdeók nem tartalmaznak alumíniumot.

Mit érdemes tudni az alkoholos deókról?

Az alkohol köztudottan kiszárítja a bőrt, így súlyosan irritálhatja a borotválás során megsérült bőrfelszínt az érzékeny hónaljban. Bár az alkohol hatékonyan elpusztítja a verejtékben lévő baktériumokat, mégsem javasolt a használata erős szárító hatása miatt. Léteznek olyan natúr deók, melyek hatékonyan semlegesítik a kellemetlen szagokat, de nem tartalmaznak alkoholt.

Parabén és a kőolajszármazék a deóban? Mondj rá nemet!

A klasszikus testápolási termékekben, így a dezodorokban is tartósítóként nagyon gyakran parabéneket, bőrápolási összetevőként pedig kőolajszármazékokat használnak. Ezek kimutathatóan károsítják a természetet, így nem igazán nevezhetőek öko választásnak, ráadásul egészségügyi hatásuk máig tisztázatlan. A felelősségtudatos gyártók ma már figyelnek arra, hogy parabén- és kőolajszármazék-mentes terméket készítsenek.

Natúrdezodorhoz parfümöt vagy fordítva?

Fontos szempont a dezodornál az illat, hiszen sokan szeretnek mellette parfümöt is használni. Ha erőteljes a deó illata, karakteres parfümmel keveredve olyan illatfelhőben találhatjuk magunkat, melyet a környezetünk is nehezen visel el. Deozodoroknál előnyt jelent a natúr, enyhe, friss illat.

Deó, ami nem hagy nyomot a ruhán

Sötét, színes ruhákon bizonyos dezodorok foltot képeznek. Jó hír, hogy az alumíniummentes natúr deók nem hagynak nyomot a ruházaton, sem feketén, sem fehéren, sem színesen.

Dezodorálás – ugye, milyen szerteágazó téma? Választásoddal sok mindenről döntesz, sok minden mellett állsz ki. Legyél körültekintő, egészség- és környezettudatos. És illatos.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tíz − négy =

hirdetés