Játékos tanulás az ovissal – Hogyan kerülnek a lyukak a sajtba?

Ötéves a kisfiam, jó ideje a (ki)kérdezős korszakát éli, így aztán elég gyakran eszembe jut a székely vicc csattanója: hagyd asszony, hadd kérdezzen, úgy tanul a gyerek! Rengeteg a fogós kérdés, melyekre illendő lenne azonnali, frappáns és pontos választ adni. Magam és a gyerek előtt is kínos, ha a kelleténél többször hangzik el, hogy nem tudom a választ, márpedig az ovis korúak (is) tudnak cifrákat kérdezni. Alaptézis: buta kérdés nincs! A napokban megfordítottam a dolgot, én kérdezek tőle. Ugyanúgy élvezi – hanem jobban -, mint amikor engem firtat. Hogyan kerülnek a lyukak a sajtba? – ez egy könyv címe, a kíváncsi gyerekek lexikona. Végigmegyünk a kérdéseken – közben én is tanulok.

A könyv kb. 300 kérdést-választ tartalmaz. Felteszek neki egy-egy kérdést, s megkérem, hogy válaszoljon rá. Akadnak nehezebben megválaszolható, felnőttek számára is fogós felvetések, de a kérdések többsége teljességgel lefedi az ovis, kisiskolás korú gyermekek érdeklődését, így, ha nem is tudja a választ, elgondolkodik rajta, lelkesen előrukkol a saját magyarázatával, végül hallani akarja a könyv szerinti megoldást (választ) is. Nagy élmény nyiladozó értelmét, logikai okfejtéseit figyelni, s persze akkor sem szabad rajta (nagyon) nevetni, ha egy-egy válasz félremegy és gyerekszáj lesz belőle.

 

Néhány kérdés következik a kötetből, a fiam és a szerzők válaszaival.

Melyik sajttal tudom a legtöbb egeret fogni?

– Trappistával! 

A könyv szerint: – Az egerek mindent megesznek. Elsősorban gabonával és fűvel táplálkoznak, de szívesen esznek diót, gyümölcsöt és zöldséget is. A sajt tulajdonképpen nem tartozik a kedvenc ételeik közé… (…)

– Az egerek nem is szeretik a sajtot?! De hát Jerry szereti! 

Miért a nyúl hozza a húsvéti tojást?

– Mert szelíd. A vadnyulak harapósak, a szelídek hozzák az ajándékokat. – De miért a nyúl? Miért nem más állat? – Mert ők csak ugrálni tudnak, várni kell rájuk, és húsvétra pont ideérnek.

A könyv szerint: – Ezt ma már senki sem tudja pontosan. A nyúl már legalább 400 éve hozza a húsvéti tojásokat. Hosszú ideig azonban más állatok is részt vállaltak ebben a munkában: Németországban a kakas vagy a róka, Svájcban a kakukk, Elzászban a gólya. Talán azért lett a nyúl a húsvéti tojás követe, mert nagyon termékeny állat. A tojás már jóval a kereszténységet megelőzően is a termékenység és az élet szimbóluma volt.

Miért kopaszodnak a férfiak?

– Mint a Feri bácsi? – Igen. – Mert nem szeretik megnöveszteni a hajukat…én már kopasz hajú nénit is láttam.

A könyv szerint: – Mindannyian tele vagyunk hormonokkal. Ezek olyan anyagok, amelyek létfontosságú információkat továbbítanak a testen belül. Ha valaki túl sok, vagy éppen túl kevés hormonnal rendelkezik, az a külsején is látható lesz. Erre példa a férfiak esetében a hajhullás. A tesztoszteron nevű hormon gondoskodik arról, hogy a fiúk férfiakká fejlődjenek. Ha túl sok van belőle, akkor az a haj elsatnyulásához vezethet. A kopaszság örökletes. Az a fiú, akinek tehát kopasz az édesapja, az később maga is megkopaszodhat.

Miért őszül az idős emberek haja?

– Mert nem tudnak fodrászhoz menni.

– A könyv szerint: – Az ember hajszínét a melanin nevű festékanyag tartalma és eloszlása határozza meg. Minél több melalint tartalmaz a haj, annál sötétebb a színe. Ahogy korosodik az ember, kevesebb melanin képződik, ehelyett egyre több levegőgömböcske raktározódik el a hajban, amely ezáltal szürkének vagy fehérnek látszik. Vannak emberek, akiknek a hajában már harmincéves korukban megjelennek az első szürke csíkok. Másoknál viszont csak időskorban jelentkeznek az ősz hajszálak. Az azonban csak mese, hogy valaki egy éjszaka alatt megőszül. Ahhoz a hajnak néhány hétre van szüksége.

 Mennyi ideig tart egy perc?

– Ekkora! (Széttárja a karját és mutatja – kb. egy méter.)

A könyv szerint: – Már ötezer évvel ezelőtt, a suméroknak is volt elképzelésük arról, hogy mennyi ideig tart egy perc. Később a percet a Föld forgása alapján határozták meg. A Föld 24 óra alatt fordul meg a tengelye körül, egy óra 60 percből áll, egy perc 60 másodpercből. Egy nap tehát 1440 percből áll.

Hová tűnik éjszaka a Nap?

– Az égbolt alá aludni.

A könyv szerint: – Ha az ember a Nap által megtett útra gondol, az a benyomása támad, hogy a Nap az égen mozog. Pedig a Nap mozdulatlanul áll a helyén a világűrben. Viszont a Föld forog – méghozzá kétszeresen. Egyrészt kering a Nap körül, s egy évre van szüksége, hogy megkerülje. Másrészt a saját tengelye körül is forog, amihez pedig egy napra van szüksége.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 8 =

hirdetés