Mi, férfiak vagyunk a gyengébb nem. Javier Bardem és Penélope Cruz közel a tökéleteshez

Simogatóan meleg, balzsamos estéken néha merészebbeket gondolunk, s hajlamosak vagyunk elhinni, hogy közel járunk a tökéletességhez. Apró bogarak vidám perlekedése, összedőlt máglyából fölcsapó szikrákat idéző ékszeres égbolt, roséba áztatott bókok kellenek csak hozzá, hogy merjünk reménykedni abban, az élet nem túl rövid, az élet nem túl unalmas és nincs tele fájdalommal. Viszont furcsán hangzik, de egy olyan világban, ahol úgy érezzük folyton, hogy jégfelhős télvíz idején kiraktak minket az életünkből egy ismeretlen állomáson, néha még az is fölidézheti a tökéletesség érzését, ha olyan emberek örömét látjuk, akik távoli szerelmükkel képesek utat vágni a zúzmarás ködön keresztül. Mint a két spanyol színész, Penélope Cruz és Javier Bardem.

javierpenelope4Penélope, Madrid hangos, fény szaggatta külvárosából való, az apja, aki nemrégiben halt meg autószerelő, az anyja fodrásznő, gyakran segít be a mamának, mossa a hajakat és figyeli a varázslatot, ahogy a fáradt, meggyötört asszonyok, vonzó szépségekké változnak. A tánc érdekli, hat éves korában már a Spanyol Nemzeti Konzervatóriumban balettozik, tizenöt éves, amikor kétszáz kamasz közül megnyer egy tehetségkutató versenyt, hogy aztán végleg hátat fordítson a táncnak, és új őrület után rohanjon – filmsztár szeretne lenni. Ehhez kell egy Almodóvar és a spanyol művészfilm, ami fölfedezi, és egy szenvedélyes, mindent akaró alkat, ami egészen Hollywoodig repíti. Ott csak annyit tud kinyögni angolul, hogy Johnny Depp-pel akarok játszani, és jön a Betépve, és benne a főszerep az új bálvánnyal, Johnny Depp-pel.

Penélope ébren álmodik, a megindítóan szép és érzéki madridi lány olyan hírességekkel ismerteti meg a fájdalmat, ami a szenvedély része és a valódi érzések kockázata, mint Tom Cruise, Matthew McConaughey vagy éppen Orlando Bloom. Aztán 2008-ban Woody Allen a Vicky Cristina Barcelona című film forgatásán odalöki honfitársának, Javier Bardemnek, akivel egy ízben odahaza már játszottak együtt a Hús, hús című filmben. A spanyol művészfilm egyik jelenetében az akkor 18 éves Penelopénak a szerepe szerint félmeztelenre kellett vetkőznie Bardem előtt, s olyan mélyen benne maradt ez a kínos, kamaszlányos kitárulkozás, hogy attól kezdődően mániákusan kerülte a délceg spanyolt.

Ám a forgatás, a barcelonai hetek, hónapok alatt mindketten tüzet fogtak, és tényleg közel kerültek a tökéletességhez. Nem lehetett nem észrevenni, hogy a forgatás során minden mozdulatuk és gesztusuk éppen a film egyik mondatának tanulsága ellen dolgozott, miszerint „csak a beteljesületlen szerelem romantikus”.

Az ő fellobbanó szerelmük, annak lángoló kreativitása átüti a filmet, s nem véletlen, hogy Penélope életében először megkapja az Oscart, mint a legjobb mellékszereplő. Amivel annyira nem tud mit kezdeni, hogy a gála után egy házibuliban meglátja egy kanapén ücsörögni Robert De Nirót, Jack Nicholsont és kérdezés nélkül kifordul, és a ceremóniára őt elkísérő mamával és testvérével elcaplatnak Los Angeles egyik kevésbé puccos helyére, ahol állítólag a legfinomabb hamburgert lehet kapni. És az Oscar-díjas Cruz lány, ahelyett, hogy ünnepeltetné magát Hollywood krémjével, vidáman tolja magába a hamburgert az övéivel.

javierbBardem már túl van az Oscar megpróbáltatásain, ő a Nem vénnek való vidék pszichopata gyilkosának megformálásáért kapta a díjat, amiben olyan séróval a fején irtja furmányos módon az áldozatait, amit mintha George Harrison talált volna ki a hatvanas években, de utána már soha nem fésülte meg. És, hogy kicsikét még misztikusabb legyen a dolog, Penélope legelső filmjében, az Eleven húsban, Bardem színésznő édesanyja áll mellette a buszon, ahol éppen gyereket szül. És bizony, így lesz majd ez a valóságban is. Mert a Vicky Cristina Barcelona sikere óta Penelope és Javier elválaszthatatlanok, hol egy brazil szigeten bukkannak föl vidáman és felszabadultan édelegve, hol a Bahamákon, ahol aztán a legnagyobb titokban, szűk családi körben összeházasodnak.

És, hogy van esély közel kerülni a tökéletességhez, arról az egykor festőnek készülő, aztán rögbi játékosként vitézkedő Javier Bardem tudja a legjobb mondatokat kinyögni. Hiszen Bardem szerint – aki egyébként nem hisz Istenben, de hisz az őrangyalokban – úgy gondolja, hogy

a szerelemre nagyon nagy szükség van, mégis viaskodunk örökké vele, mert fájdalommal jár.

Első nagy szerelme az iskolai tanárnője volt, akinek folyton virágokat cipelt, s miközben a nevelője végtelenül mulatságosnak tartotta a dolgot, a gyermek Javier minden egyes alkalomkor belehalt a tanárnő jókedvébe. Nem véletlenül tiltakozik kézzel-lábbal, hogy szexszimbólumnak nevezzék, mert mint mondja, mi, férfiak tele vagyunk sebekkel, ezért van szükségünk vigasztalásra, pátyolgatásra, így aztán mindent összevetve, mi vagyunk a gyengébb nem.

javierpenelope3

javierpenelope

Penélope Cruz és Javier Bardem nagyon messzire innét, nagyon távol a februári fáradt reggelektől, szinte érinthetetlenül élik az életüket. És mégis, boldognak látni őket, látni két gyermeküket Leót és és a szépséges nevű Lunát, valahogy megidéz némi meleget, bársonyos estét. Aztán, ha még jobban nézzük, ha még inkább befogadjuk a szépségüket, rájövünk, hogy képesek szelíden megvigasztalni, még akkor is, ha tudjuk, mindez nem változtat semmin sem.
hirdetés
1 válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + 19 =

hirdetés