Vajon mitől véd meg a szépség? Jean Seberg, aki angyalként halt meg

– New York Herald Tribune! New York Herald Tribune! – kiabálja Párizsban a Champs-Elysées-n Patricia, a szőke bakfis újságárus lány Jean-Luc Godard 1960-ban forgatott filmjében. A Patriciát alakító színésznő, Jean Seberg a francia új hullám első jelentős filmjében a szemtelenül fiatal és csibészesen jóképű Jean-Paul Belmondóval együtt divatot teremtett: ekkor vált divattá a háború utáni négyszögletes és puritán időkben újból fiatalnak és felelőtlennek lenni.

fodor filmBelmondo figurája, az amerikai gengsztereket utánzó, csak a szerelmet komolyan vevő Michel hatása egészen Budapestig, egy Cseh Tamás nevű énekes fiúig is elért, aki a pólója alatt, hátul az övében egy revolvert rejtegetett, ahogy Belmondo tette a Kifulladásig c. filmben, és minderről megfeledkezve sétált be az egyik budapesti rendőrkapitányságra, éppen Párizsba intézni az útlevélkérelmét. Jean Seberg rövidre vágott hajával, rövid ujjú pólójában, csöves nadrágjában és lapos talpú cipőjében a hatvanas évek angyala lett, olyannyira, hogy a csíkos póló, amilyet ebben a filmben viselt Picasso kedvenc ruhadarabjává vált a szellős, tenger illatú nyári napokon.

Jean Seberg azok közé a színésznők közé tartozott, akiket nem kellett kitalálni, fölépíteni, fölturbózni, vagy éppen fölvizezni. A szépsége nem kimódolt és csinált volt, hanem maga volt a szépség. Lágyságában, természetességében, ahogy egy tiszta patak végigszalad a meder billegő növényei fölött, és nevetve megsimogatja azokat. De talán éppen a természetessége miatt volt védtelen, és sorsa fájón ismételgeti mindmáig a kérdést: vajon mitől véd meg a szépség?

Európai sikerei után Seberg férjhez ment egy különös, nyughatatlan és kalandos sorsú litván származású íróhoz, aki a háborúban pilótaként szerzett hősi érdemeket, és előbb Romain Gary, majd Emile Ajar álnéven aratott írói sikereket, ez utóbbiként a nagy sikerű Előttem az élet című könyv szerzőjeként ismerjük.

Seberg Robert Rossen filmjében vállalt főszerepet, férfi partnere Warren Beatty, Barbara Streisand testvére volt, s a törékeny lány, akit kicsikét már párizsiként zárt szívébe a világ, először szembesült egy embertelen rendszerrel. A film rendezőjét Robert Rossent megvádolta az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság, és mivel nem volt hajlandó tanúskodni művész társai ellen, megbélyegezték, feketelistára tették. Ez az eset keltette föl Seberg érdeklődését a polgári jogi mozgalmak iránt, s hamarosan az FBI is gyanakodva nézte a színésznő növekvő baloldali politikai beállítottságát. S mikor a megfigyelt bankszámlák alapján kiderült, hogy 10 500 dollárt utalt át a Fekete Párducok egyik legnagyobb jótékonysági akciója, a „Reggelivel a Fekete Gyermekekért” számlájára, beindult a gépezet Jean Seberg ellehetetlenítésére.

jeanseberg7Pedig éppen előtte mutatták be a mozikban a nagy sikerű Airport című katasztrófafilmet, amelyben Burt Lancesterrel és Dean Martinnal játszott, és amit 10 Oscar díjra jelöltek, de Seberget már sem hírneve, sem éteri szépsége nem védte meg semmitől. A hollywoodi bulvár média felsőbb megrendelésre bedobta a köztudatba, hogy a színésznő, aki ekkor már csaknem hét hónapja volt áldott állapotban, valójában a Fekete Párducok egyik vezetőjétől Ray Massai Hewittől vár gyermeket. A hírt, ugyancsak megrendelésre, átvette a Los Angeles Time és a Newsweek is, amitől Seberg sokkot kapott, s idő előtt megszülte kislányát, de a pici négy nap múlva meghalt.

Jean Seberg egy nyitott koporsóban ravatalozta föl a halott csecsemőt, így szembesítve vádlóit az alaptalan rágalmakkal, és így üzenve az amerikai boszorkányüldözések megrendelőinek, hogy az ellenség keresés és az ellenség gyártás miként töri kerékbe még az angyalokat is.

És Seberg ezt követően már soha nem tudott a Párizs utcáit járó, mosolygós, édes, ártatlan Patricia lenni. Kislánya halálának évfordulóján, minden esztendőben megpróbált öngyilkosságot elkövetni. Aztán 1979-ben ugyanezen a napon eltűnt, majd négy nap múlva holtan találták meg az autójában.

jeanseberg3

A szervezetéből olyan mennyiségű drogot és alkoholt mutattak ki, ami szerint teljesen elképzelhetetlen, hogy ő vezette a gépkocsit.

Seberg a halálában is ártatlan maradt és a halálával is egy olyan világra mutatott rá, amelyet az árnyékból, a sötétségből irányítanak, s aminek érdekei, mozgató szándékai soha nem világosak, soha nem érthetőek. És ez az, amitől nem véd meg a szépség. Még akkor sem, ha Isten adta azt…
hirdetés
1 válasz
 1. Dávid Ildikó
  Dávid Ildikó says:

  Warren Beatty testvére Shirley MacLaine!!!
  Nem pedig Streisand, aki egyébként helyesen Barbra! !!
  Még mindig nem késő javítani, kedves Fodor Sándor!

  Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 2 =

hirdetés