Granita, a szicíliai szorbet. Így készíthetünk gyümölcsös jégkását gép nélkül!

Granitát, azaz jégkását otthon is tudunk készíteni sokféle gyümölcs ízben, nem szükséges hozzá (drága) gép. A készítéséhez ugyan kell egy kis rutin, de néhány kísérlet után gyerekjáték lesz elkészíteni, s közel olyan finom granitát kapunk, mintha géppel kevertük volna volna.

A jégkása vízből és gyümölcspüréből készül. Hasonlít a szorbetre, azaz a vizes gyümölcsfagyira, de az állaga más, a finom állagú jégdara miatt inkább ital, mint fagylalt, ezért szívószállal vagy kiskanállal fogyasztható. Strandokon, sétányokon találkozhatunk vele nyaranta, s ilyenkor láthatjuk is működés közben a nagy jégkásakészítő gépeket, melyekkel a szicíliai eredetű üdítőt keverik és hűtik.

Jégkása készíthető pépesített friss idénygyümölcsökből vagy egzotikus gyümölcsök levéből – a citrusfélék (narancs, citrom, lime), az egzotikus gyümölcsök közül az ananász, a mangó, a gránátalma, a bogyós gyümölcsök (eper, szeder, málna, ribizli) különösen jók hozzá, de összeállítható bolti gyümölcsléből is, vagy kész gyümölcspüréből, és smoothie-ból is.

Granita alaprecept

Málnás jégkása natúr joghurttal rétegezve Fotó: Cow Girl Chef

1 rész vízhez fél rész cukor (vagy egyéb édesítő)

3 rész gyümölcslé (vagy ugyanennyi vízzel hígított gyümölcspüré)

Mangós, áfonyás Fotó: Kitchens Are Monkey Business

A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a gyümölcslével.

Az egészet öntsük egy laposabb edénybe, fedjük le folpackkal és tegyük a fagyasztóba.

Ne hagyjuk, hogy a folyadék keményre fagyjon – félóránként keverjük össze a masszát és villával törjük apróra a jeget Fotó: Judicial Peach

Lime-mal és mentával díszített (ízesített) eper granita Fotó: dkscooks

Citromos jégkása Fotó: pgoarelish

Durvább szemcséjű, mint a géppel kevert, de az élvezeti értéke így is magas Fotó: Williams Sonoma

A fagyasztáson áll vagy bukik minden – félóránként, majd óránként emeljük ki a fagyasztóból az edényt, keverjük meg a jegesedő masszát  és villával vagy kézi burgonyanyomóval alaposan nyomkodjuk át. A műveletet legalább négyszer ismételjük meg. A massza nagyjából 2-3 óra múlva kásaszerű állagú lesz. Ha a jég már eléggé darabos (2 keverés után), nagyobb teljesítményű botmixerrel finomíthatjuk a jégkása állagát.

Jégdaráló funkcióval rendelkező turmixgéppel sokkal gyorsabban és egyszerűbben készíthető házi jégkása, lédús gyümölcsök felhasználásával.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 7 =

hirdetés