Granita, a szicíliai szorbet. Így készíthetünk gyümölcsös jégkását gép nélkül!
Granitát, azaz jégkását otthon is tudunk készíteni sokféle gyümölcs ízben, nem szükséges hozzá (drága) gép. A készítéséhez ugyan kell egy kis rutin, de néhány kísérlet után gyerekjáték lesz elkészíteni, s közel olyan finom granitát kapunk, mintha géppel kevertük volna volna.
A jégkása vízből és gyümölcspüréből készül. Hasonlít a szorbetre, azaz a vizes gyümölcsfagyira, de az állaga más, a finom állagú jégdara miatt inkább ital, mint fagylalt, ezért szívószállal vagy kiskanállal fogyasztható. Strandokon, sétányokon találkozhatunk vele nyaranta, s ilyenkor láthatjuk is működés közben a nagy jégkásakészítő gépeket, melyekkel a szicíliai eredetű üdítőt keverik és hűtik.
Jégkása készíthető pépesített friss idénygyümölcsökből vagy egzotikus gyümölcsök levéből – a citrusfélék (narancs, citrom, lime), az egzotikus gyümölcsök közül az ananász, a mangó, a gránátalma, a bogyós gyümölcsök (eper, szeder, málna, ribizli) különösen jók hozzá, de összeállítható bolti gyümölcsléből is, vagy kész gyümölcspüréből, és smoothie-ból is.
Granita alaprecept
1 rész vízhez fél rész cukor (vagy egyéb édesítő)
3 rész gyümölcslé (vagy ugyanennyi vízzel hígított gyümölcspüré)
A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a gyümölcslével.
Az egészet öntsük egy laposabb edénybe, fedjük le folpackkal és tegyük a fagyasztóba.
A fagyasztáson áll vagy bukik minden – félóránként, majd óránként emeljük ki a fagyasztóból az edényt, keverjük meg a jegesedő masszát és villával vagy kézi burgonyanyomóval alaposan nyomkodjuk át. A műveletet legalább négyszer ismételjük meg. A massza nagyjából 2-3 óra múlva kásaszerű állagú lesz. Ha a jég már eléggé darabos (2 keverés után), nagyobb teljesítményű botmixerrel finomíthatjuk a jégkása állagát.
Jégdaráló funkcióval rendelkező turmixgéppel sokkal gyorsabban és egyszerűbben készíthető házi jégkása, lédús gyümölcsök felhasználásával.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.