„Jó vagy! Ne add fel! Csak így tovább!” Képes vagy önmagadat, megtett utadat reálisan értékelni? Kérdeztünk, válaszoltatok

Sokakról elmondható sajnos, hogy nem látják magukat reálisan, nem képesek értékelni önmagukat, az értékeiket. Nem könnyű objektíven érzékelni magunkat, hajlamosak vagyunk elengedni magunk mellett a dicsérő szavakat, sokkal inkább ki vagyunk hegyezve a negatív hatásokra, és sokakban munkál megfelelési vágy: mit gondol a környezet, mit gondol a szomszéd…?

Folyamatos belső munkát igényel egészséges énkép kialakítása; gyakori hiba, hogy alul vagy éppen túlzottan magas szintre becsüljük magunkat. Függetlenül attól, hogy mások szemében általában visszatetsző, ha valaki tisztában van önmagával és helyén van az önbizalma, nagyon fontos, hogy időnként végiggondoljuk, hol tartunk, milyen eredményeket értünk el, miben tudtuk legyőzni önmagunkat, a hátrányainkat. (A sikert gyakran kíséri irigység, a belefektetett munkát nagyon ritkán…)

Öt hölgyet kérdeztünk arról, hogy elégedett-e önmagával, mekkora utat jártak be és mik gátolják jelenleg a céljaik elérésében.

Bea (37)

„Részben elégedett vagyok magammal is és az elért céljaimmal is. Nagyon nagy utat jártam be, gyakorlatilag teljesen megváltozott a hozzáállásom, a nézőpontom szinte mindenről. A környezetemben volt, aki többet, volt aki kevesebbet, volt aki teljesen mást várt volna tőlem. A legnagyobb gátat saját magam és a hitrendszereim szabják számomra, de folyamatosan dolgozom mindkettőn különböző módszerekkel.”

Brigi (29)

„Részben elégedett vagyok, mindig lehet jobb, de alapvetően úgy érzem, hogy jó úton járok és haladok a céljaim felé. Elég hosszú út vezetett a mostani életemhez, mind magánéletben, mint munka terén. Mivel mindig is én voltam a jó kislány a családban, ezért magasak voltak az elvárások felém, amit gőzerővel igyekeztem teljesíteni. Majd huszonévesen elkezdtem nem törődni az elvárásokkal, ekkor találtam igazán önmagamra, és ami érdekes, ekkor éreztem azt, hogy igazán büszke rám a családom, nem akkor, amikor tepertem az elismerésért. Saját magam alulértékelése akadályoz leginkább. Természetesen lehet a környezetre fogni, hogy ez nem jó, az nem jó, de az igazi gát saját magam vagyok.”

Anna (39)

„Igen, teljes mértékben olyan életet élek, amilyet szeretnék, és folyamatosan igyekszem teljesebbé tenni az életem, számomra még kielégítőbb és csodásabb eseményekkel. Nagyon elégedett vagyok és boldog! Megjártam a hadak útját, de minden rosszból kimásztam és végül sikerült. Édesanyám sokat imádkozott, hogy legyen belőlem valaki. De az életem engem igazolt. Kilógok a családomból, mert a saját utamat járom, de csak így élhettem teljes életet. Most már mások akadályoznak, de sokáig magam álltam a magam útjába. Mostanra ez megszűnt, de mindenkinek van olyan ember a környezetében, akiket nem lehet csak úgy kiiktatni, pedig nem igazán segítenek a haladásban. Ők még okoznak fejtörést, hátráltatást, mert nem azonos a gondolkodásunk, de ezt szeretettel próbálom orvosolni.”

Lilla (33)

„Egyelőre nem vagyok elégedett, de törekszem arra, hogy erre a kérdésre határozott igennel válaszolhassak. Nagy utat jártam be, de még nincs vége. A környezetemnek megvolt a saját elképzelése rólam és az életemről, ami nem egyezik az enyémmel. Mást vártak volna. Hogy mit jelent a „több”, arról megoszlanak a vélemények. Ami akadályoz: a bizonytalanság és az anyagi korlátok.”

Gabi (42)

„Igen, maximálisan elégedett vagyok, de vannak még bőven megvalósítandó céljaim. Óriási utat tettem meg! Magamnak és a családomnak akarok megfelelni. Nem érdekel, mit vár el a környezetem. Amit elértem saját erőből, arra büszke vagyok. Céltudatos voltam már 20 évesen, határozott elképzeléseim voltak arról, hogy 30 éves koromra mit szeretnék megvalósítani. Elégedett vagyok. Ott tartok, amit elterveztem, és amit elterveztünk a férjemmel közösen. Makacs vagyok és kitartó, ha valamit kigondolok, nem nyugszom addig, amíg meg nem valósítom. Nyilván vannak dolgok, melyek nem csak rajtam múlnak, és ezt el kell fogadni.”

Összeállította: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + tizenöt =

hirdetés