Joghurtos epertorta. Sütés nélkül készül
Könnyű, finom édesség, sütés nélkül, gyorsan összeállítható.
A süteményt fordítottan készítetjük el: a kekszalap nem a tortaforma aljára, hanem a tetejére kerül.
A másik lehetőség, hogy a kekszet ledaráljuk, kb. 5 dkg olvasztott vajjal összedolgozzuk, majd a masszát az edény aljára nyomkodjuk.
Hozzávalók közepes tortaformához
A joghurtkrémhez
1,5 nagy dobozos (1,5×375 g) 3% zsírtartalmú natúr joghurt
10 dkg porcukor (ízlés szerint édesíthető)
1 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 habfixáló
20 g expressz zselatin fix (nem kell felmelegíteni)
8-10 eper nagyon apróra vágva
1 ek eperlekvár (opcionális)
10-12 keksz (zabkekszet használtunk)
Elkészítés
A joghurtban keverjük el a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a zselatinport (növényi zselésítővel, agar agarral kiváltható). Alaposan keverjük össze, végül finom mozdulatokkal forgassuk bele a tejszínhabot a lekvárt, végül az apróra vágott epret.
Az epres-joghurtos krémet öntsük a tortaformába, majd rakjuk ki a tetejét a kekszekkel.
Tartsuk legalább fél napig hűtőben.
Fogyasztás előtt késsel lazítsuk meg a széleit, óvatosan emeljük ki a tortaformából és fordítsuk meg. (Csatos tortaformát érdemes használni.) A tetejét díszítsük félbe vágott eperrel, mentával, szórhatunk rá reszelt fehér vagy étcsokoládét is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.