Semmi sem az, aminek látszik. John Lennon és Yoko Ono végletes és végzetes szerelme

hirdetés

Mennyire nincs igaza annak, aki szentül hiszi, hogy igaza van. És mennyire közel áll az igazsághoz, aki soha nem lelte meg, legalábbis hite szerint.

Yoko Ono – bizonyos vélekedések szerint – egy elkényeztetett, elszállt milliomos csemete, aki szétdúlta a Beatlest, s aki művészi ambícióival a XX. század legzseniálisabb formációjába beleseggelve, művészetté emelte a rombolást.

Ez is egy megközelítés, ez is egy látásmód. John Lennon özvegyéről azonban azt is illik tudni, hogy japán szamuráj-klán leszármazottja, a császári családdal áll rokonságban és iskolai osztálytársa volt Akihitónak, a jelenlegi japán császárnak. Dédapja alapította a legnagyobb japán bankot, vagyis nem volt túlságosan rászorulva a pimasz és szemtelenül híres Lennon kivételes érdeklődésére.

Ha ez igaz, akkor mit kezdjünk azzal, hogy Yoko képes volt beállni a rajongók közé, hogy Lennont lássa megérkezni otthonába, befurakodott John Rolls Royce-ába a beatle és felesége Chyntia közé, mint valami eszét vesztett grouppie. Ono mindig is szeretett volna valakinek a valakije lenni, a japán szürke szigorúságot virágfüzérre cserélni. Képzőművészeti performanszai látszólag a londoni underground világába emelték, valójában nem voltak többek siralmas blöfföknél.

Ítélkezni azonban sem lehetőségünk, sem jogunk, mert nem látunk be a pokol kapuján, ami az önmagát kereső Yokot hívogatta. Második férje, Tony Cox valóságosan is elrabolta Kyoko nevű kislányukat, miután a bíróság Yokonak ítélte a felügyeleti jogot. Ono évekig nem beszélhetett lányával, aki 1980-ban, Lennon halálakor írt neki csupán egy levelet, amire a sajgó lelkű édesanya így válaszolt:

„Kedves Kyoko,
mindezen évek alatt nem volt olyan nap, hogy ne hiányoztál volna nekem. Mindig a szívemben maradsz. De nem fogok kísérletet tenni arra, hogy megtaláljalak, minthogy szeretném tiszteletben tartani a magánéletedet. Minden jót kívánok neked a világon. Ha netán valaha kapcsolatba akarsz lépni velem, tudd, hogy mélyen szeretlek, és nagyon örülnék, ha hallanék rólad. De ne érezd magad hibásnak, ha azt választod, hogy nem akarsz utolérni engem. Tisztellek, szeretlek, támogatlak, mindörökké.
Szeretlek, Mami”

Ez is Yoko Ono. És az is, aki Lennon lakásában, Chyntia fürdőköpenyében ücsörgött az asztal mellett és majszolta a reggelit, amikor Lennon gyerekkori szerelme, felesége váratlanul beállított egy nyaralásról. Emiatt Chyntia azonnal beadta a válókeresetet és Lennon elveszítette Julian fiát, amit egész hátralevő életében úgy kezelt a szívében, mint egy törött szárnyú madár sírását.

A Beatles tagok között volt egy megállapodás, ami szerint a stúdióba nem visznek nőket. Lennon Giblartárban feleségül vette japán kedvesét, és onnét kezdődően szó szerint még a retyóra sem ment ki nélküle. A Let it Be album felvételén Yoko ott volt a stúdióban, John lélegzetét itta és szárította, amitől Paul McCartney komoly lábrángást kapott. És persze mindenki azzal a stigmával illeti a mai napig Yokót, hogy miatta oszlott fel a Beatles, hiszen egészen egyszerűen elvette Lennont a daltól, elvette a zenétől. Igaz is, fölléptek közösen a Plastic Ono Banddel, ahol Yoko énekével akkoriban ébren tudtam tartani éjszaka a gyerekeimet, sőt, attól kellett tartanom, hogy megállnak a növésben.

Eltelt pár év, mire Yoko belátta:

„Valahogy John és én is, leromboltuk a másik karrierjét, amikor összejöttünk. De ennek nem voltunk akkor a tudatában.”

John Lennon Yoko Ono FodorDe, ne legyünk igazságtalanok. Közös gyermekük, Sean születése után Lennon megtapasztalta, amit addig soha: a gyermek iránti felelősséget, a kötelesség nem kínzó, hanem édes érzését. Kenyeret sütött, tolta a babakocsit és boldog volt. A Beatles nélkül is. Elhagyta a heroint, a rossz szokásait, elhagyta a bűnbeesés vonzó örvényeit. Double Fantasy címmel zseniális albumot írt, új dalokat, egyik 1980-as decemberi este vacsorázni készült Yokóval, de előtte még úgy döntött, látni akarja Seant a Dakota házban a Centrál Park szomszédságában. A bejáratnál egy David Chapman nevű rajongója várta, aki pisztolygolyókkal írta saját autogramját Lennon testére.

Hová tegyük Yokót, hová tegyük a Nőt, aki látszólag önző módon megakasztott túlburjánzó virágzásokat, vagy éppen megállított visszafordíthatatlannak tetsző elgazosodást. John Lennon egy időben nem volt jó ember, álszent, cinikus, mégis zseniális művész volt, akit szétdúlt a heroin, a valójában ki nem élt vonzódás a saját neméhez, a fia kiteljesedéséből való távol maradás, fájó hiány. Mellette ott botladozott Yoko, aki a legismertebb ismeretlen művész lett Lennon révén, mégis meghasonlott özvegy, a Lennon halála utáni sóhajok őrző üvegcséje.

Nincs tehát jó és rossz, bűnös és bűntelen. Csak élet van és halál, csak te és én. Ne reménykedj, ennél többet nem kapunk ebben a rövid földi létben. Sem mi, sem Yoko, sem Lennon.

hirdetés

Fodor Sándor

Kommunikációs tanácsadó

Valahogy mindig az írás körül settenkedtem. Már az alsóbb iskolákban is valójában azért írtam a fogalmazás dolgozatokat, hogy valamiféle hatást váltsak ki a tanáraimból, majd egy-egy felolvasást követően az osztálytársaimból. Mindig is ez érdekelt az írásban, pár pillanatra, pár percre élménnyé változtatni a befogadónak a semmiből jött mondatokat. Végigjártam a szerkesztőségi ranglétrákat, gyakornoktól a megyei lap felelős szerkesztői pozíciójáig, mégsem ragadtam meg az újságírásnál, mert azt hiszem annál kíváncsibb vagyok, főként az emberekre. A Szépítők Magazin egy nyugodt hely ebben a rohanásban. Jó néha pár írással megpihenni és némi vidáman-szomorkás hangulatot hozni.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés