A nyughatatlan Johnny Cash, akit June Carter szeretete szelídített meg

Néha az életben maradáshoz egy nőre van szüksége az embernek. Mint, ahogy a viharos életű Johnny Cash számára June Carter volt az éltető erő, a levegő, a napfény, a víz és a föld egyszerre. S mikor ez a nagyszerű asszony 2003-ban szívrohamban meghalt, a világ legnagyobb country énekese, a fekete ruhás ember, négy hónappal később föladta a halállal folytatott, több évtizedes, sokszor reménytelennek tűnő harcát.

Johnny Cash számára June jelentette a reményt. És a reményt az asszony végtelen türelme táplálta, aki újra és újra nekigyürkőzött rendbe hozni Cash életét. Már mindketten házasok voltak, amikor egy turnén összeismerkedtek. A nyughatatlan énekes gyerekkorát az alig ötszáz lelket számláló Dyessben töltötte, ahol már ötévesen a gyapotültetvényeket járta a családjával. És még mindig csak kisfiú volt, amikor szörnyű trauma érte, a bátyját egy malomban, játék közben a fűrész szinte kettévágta és több napos szenvedés után meghalt.

johnnycash

JohnnyCashRadio – kattints a képre!

A démonjai elől menekült az akkor 17 éves Vivien Libertóhoz, de a megismerkedésük után néhány héttel már továbbállt Németországba, mert közben bevonult az amerikai hadseregbe. Itt vette meg első gitárját, itt kapott rá a gyorsítókra, s amilyen gyorsan bevonult az összemelegedésüket követően, olyan gyorsan össze is házasodott Viviennel a leszerelésük után. Négy gyermekük született, ám a szélsebesen beinduló zenei karrier nem tett jót a kapcsolatuknak, Johnny az év legtöbb hónapját turné buszokban, ócska szállodákban, lebujokban és koncert termekben töltötte.

Néhány magyarázkodó telefon, néhány sértődött visszaszólás, és a változtatás örökös ígérete, ennyi maradt a korábbi lángolásból, miközben két kínos telefonálás közben Johnny Cash sörökkel hűtötte magát, vagy ha túlságosan lehűlt, akkor amfetamin származékokkal pörgette fel újra a motort.

Pontosan tudta, hogy jó apa, jó férj és nagyszerű, a karrierjét építő előadóművész nem lehet egyszerre, pedig szeretett volna. És éppen az ezen való örökös vívódást igyekezett föloldani a mértéktelen anyagozással.
June Carter Cash

June Carter Cash

Logikusnak tűnt, hogy olyan nőt választ magának, aki jobban ismeri ezt a haknis terepet, s aki engedékenyebben, megértőbben bánik egy mániákus önpusztítóval. Ez a nő volt June Carter, akinek családja távoli rokonságban állt Jimmy Carterral, a későbbi elnökkel, s aki egészen fiatalon, a Carter Family folkzenekar tagjaként beleszagolt a zenészek könnyelmű, léha világába. A közös turnékon nem egyszer látta Johnnyt elszállni, s élte végig, ahogy vagy az alkoholtól vagy a gyorsító piruláktól szinte azt sem tudta melyik városban és milyen színpadon lépnek föl.

Cashnek – bár hosszabb időt soha nem töltött börtönben -, ne vegyük készpénznek, hogy nem gyűlt meg a baja a törvénnyel, egyszer viráglopásért, máskor drogcsempészetért töltött pár éjszakát a hűvösön.

Ezzel a zűrös manussal csak egy empatikus és végtelenül szelíd, ugyanakkor nagyon határozott nő tudott mit kezdeni, s bár még mindkettőjüknek tartott a házassága, June elkezdte ráncba szedni a mind inkább elzüllő énekest.

AmericanIVMikor Johnny Cash elvált, 1968-ban June is felbontotta a házasságát, s egy színpadi leánykérést követően megesküdtek. Varázslatos év volt ez Johnnynak, ekkor adta első börtön koncertjét a Folsom Állami Börtönben, aminek a lemezre fölvett változata óriási siker lett és pillanatok alatt a legkeresettebb sztárok egyikévé tette az egykori arizonai fiúcskát. June két kemény és küzdelmes éven át igyekezett a sikerektől még inkább elvarázsolt Casht visszahozni az életbe, mert a fekete ruhás ember, az örök nyughatatlan folyton menekült valami elől és a menekítő szer mindig kéznél volt. Aztán 1970-től hét évre teljesen leállt az ivással és az anyagozással. Arany idők, gyönyörű évek voltak ezek June számára, fiúk is született, jöttek az újabb és újabb sikerek.

Amilyen nagyszerű és sikeres volt 1968 a pár életében, olyan szépségesen szomorú lett a kétezres évek eleje. Egy ikonikus producerrel, Rick Rubinnal összeraktak egy fantasztikus albumot, ami az American IV: The Man Comes Around címet viselte. Az idős és nagybeteg Johnny Cash szomorú fájdalommal és nyughatatlan életének minden bölcsességével énekelte föl a dalokat hízelgő baritonján. Az újraértelmezett egykori country énekes úgy állt előttünk, mint aki utoljára még elhozta nekünk egy vasárnapi szentmise összes igazságát.

Meglehet, ezzel a lemezzel még telt házas koncerteket adhatott volna a világ bármelyik nagy színpadán, de elhatalmasodó betegsége, gyomorpanaszai, cukorbetegsége lehetetlenné tették, hogy körbehordozza fekete ruháját. Már csak a gyász maradt, az idősen is szépséges June még szerepelt a Hurt című dal klipjében, de nem sokkal utána szívrohamban meghalt. A magára maradt Johnny Cash négy hónapot bírt June levegője, napfénye és reményt keltő jósága nélkül, 2013 szeptember 12-én a cukorbetegségéből adódó fulladást okozó komplikációba belehalt.

Azóta van valahol egy hely, ahol suttogva egymásnak énekelnek. Johnny Cash és June Carter.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 2 =

hirdetés