Johnny Depp és a francia kapcsolat. Vanessa Paradis volt a legnagyobb szerelem?

Vannak férfiak, akik örökös útkeresők, pioneerok, a jóban egy idő után rosszul vannak, a rosszban pedig jól. Szenvedik az egyensúly hiányát, végtelenül nyugodt családi békére és derűre vágynak, még akkor is, ha mondjuk éppen egy szeretni való családban élnek. A keresők legtöbbször elveszett önmagukat keresik, s a férfiak általában a kamaszkor hajnalán veszítik el önmagukat. Abban a furcsa fénytörésben, amikor tiszta, naivan őszinte gyerekből, ugyancsak tiszta, de már a valóságot kegyetlen hidegséggel szemlélő férfivé válnak.

Hogy ki a felelős mindezért? Ki a felelős például Johnny Depp örökös békétlenségéért, a mohóságért, amivel a biztonságot adó családi zsibongást és meghittséget szomjazza? Nos, alighanem mindaz, ami egy kamasz kori furcsa fénytörésben elveszett és mindenki, aki hagyta, hogy ez megtörténhessen.

The Kids - Johnny Depp a jobb oldalon, ülve

The Kids – Johnny Depp a jobb oldalon, ülve

A Kentucky állambeli Owensboróban egy pincérnő és egy mérnökember negyedik gyermekeként született John Christopher Depp, tizenéves korának kezdetén szinte félévente költözött másik városba szüleivel, előfordult, hogy mikor Floridába érkeztek, egy ideig az egész család valami ócska motelban lakott. Hogy Johnny-t valamivel lekösse, anyukája vásárolt neki 13 éves korában egy gitárt, s a kamasz kölyök zenélni kezdett egy garázsbandában, a Ramones és a Talking Heads nyomdokain. A kicsi lázadó annyira beleélte magát a The Kids nevű bandával a rockerkedésbe, hogy tizenöt éves korára már komoly ismeretekkel bírt az alkohol- és a drogfogyasztás területén, sőt, egy alkalommal elvágta a karját csupán azért, hogy felhívja magára a figyelmet. Nem véletlenül nyilatkozta a sebekre és a bőrén levő tetoválásokra utalva, hogy a teste, valójában egy napló.

Még csak 15 éves volt, amikor a szülei elváltak, amit igazi drámaként élt meg, s talán innét datálható a nyugtalan útkeresés. Amire bizonyára nem gondolt sem a lelépő mérnök, sem az ott maradó pincérnő, mindenki magára gondol, mindenki magától fél, miközben mást tart félelemben. Johnny Depp válasza az volt, hogy otthagyta az iskolát, most már tényleg eltökélte, hogy zenész lesz, igaz egyszer még visszaóvakodott a gimnáziumba, de az igazgató azt mondta, ne erőltesse a dolgot, menjen és inkább valósítsa meg az álmait.

Nem kellett kétszer mondani, a Kids többek között iskolai bulikban lépett föl, egy ilyen alkalommal valami hátsó teremben veszítette el Depp a szüzességét, „felejthető” volt, állította később. Aztán az egyik koncerten összemelegedett Lori Anne Alisonnal, egy sminkes lánnyal, akit 17 évesen nyomban el akart venni feleségül, hogy biztonságban érezhesse magát. Lori azonban három évig húzta az időt, így aztán a 20 éves Johnny már házasságban élt, miközben minden való volt neki, csak a házasság nem.

Lori hozta össze az akkor még ismeretlen Nicolas Cage-dzsel, aki beajánlotta a fiút a Wes Craven rendezte horrorfilm a Gyilkosság az Elm utcában stábjának. Majd röviddel utána, már Oliver Stone filmjének szereplő listáján tűnt föl a Szakasz című filmben, olyan arcokkal, mint az azóta már többszörösen megháborodott Charlie Sheen, Willem Dafoe, vagy Tom Berenger.

Valami furcsa kettősség ütött tanyát benne, hiszen miközben zenész volt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy máig föllép a Hollywood Vampires névre hallgató bandájával, lassan befutott filmsztár lett, s miközben talán az egyik legnagyobb férfi filmsztárrá, valóságos szexszimbólummá vált, valójában egyszerű zenész srácként viselkedik. Ahogy régi barátja és zenésztársa, Yves Bouhadana nyilatkozta róla, Johnny tényleg egy kedves fickó és a legjobb benne, hogy szinte ugyanolyan, mint középiskolás korában, ugyanolyan jó arc.

A kettősség tetten érhető filmszínészi pályáján is, hiszen megindító erővel jelenít meg felejthetetlen karaktereket nagyszerű filmekben, korszakos rendezőkkel kreatívkodik egészen egyéni és kitörölhetetlen játékával (Dead Man, Fedőneve Donnie Brasco, Betépve), aztán mintha nem is ugyanaz a színész volna, gyorsan elfeledni való pojácaságokban kelleti magát. És miközben Lori Anne Alison volt a vágyott társ 1983-ban, a következő évben már Sherilyn Fenn oldalán tűnt fel az amerikai film új, szeretni való rossz fiúja. Sherilyn a Twin Peaks című David Lynch sokkolóban domborított, tehát sztárpárnak számítottak, ám négy év után Depp már mással „piszkoskodott”, a Dirty Dancing sztárja Jennifer Gray volt a kedvese. Alig egy évet tartott a románc, mert az első igazi, az álomváros pletykaéhes hiénáit is izgalomba tartó szerelem Winona Ryder volt az Ősz New Yorkban és számos romantikus dráma és klasszikus opusz hősnője. Egészen addig, amíg 1994-ben Depp be nem tévedt a Café Tabakba New Yorkban, és engedve az invitálásnak leült ahhoz az asztalhoz, ahol éppen Kate Moss ült flegmán édes és kihívó szájtartással és áthatoló nézéssel.

katemossjohnnyEz a különös találka egy négy éves szenvedélyes, mindent feldúló kapcsolatot eredményezett, ráadásul Johnny Depp megtalálta azt a női típust, ami majd húsz évre odaláncolja olyan társhoz, aki törékeny, mégis tébolyítóan erős és szenvedélyes, akinek látszólag kevés testi arzenált adott a teremtő, de ezt pótolta annyi kisugárzással és titokzatos bájjal, hogy bőven elég arra, hogy a leghidegebb, lúdbőröztető éjszakán is fölgyulladjon alatta a lepedő. Kate Moss az ünnepelt topmodell látszólag tényleg a másik énje volt Deppnek, női megfelelője, miközben Kate Moss Johnny Depp arcába nézhetett úgy, mint egy különös fényű tükörbe. Szenvedélyes kapcsolatuk nem volt mentes a botránytól sem, egyszer egy hotelszobában 7000 dolláros kár keletkezett egy veszekedésük során. A kapcsolat négy évig tartott és a róla kialakult képnél a valóságban sokkal törékenyebb és esendőbb Johnny Depp szinte belehalt a szakításba.

vanessapAztán jött egy újabb kultikus hely, a párizsi Costes Hotel, ahol a szépséges francia énekesnő, színésznő és fotómodell, Vanessa Paradis vendégeskedett éppen egy közös filmjük forgatásán. Vanessa ugyanúgy törékeny ropi, mint Kate, fűszerezve franciás izgatottsággal. Deppet nyomban rabul ejtette, olyannyira, hogy megismerkedésük után egy évvel megszületett kislányuk a zenélő nevű Lily-Rose Melody, Vanessa kedvéért Franciaországba költöztek, az amerikai sztár megtanult franciául, hogy Vanessa szüleivel beszélgetni tudjon a régi időkről, a francia szőlők áttetsző fényeiről, a borok zamatáról és a gyermekek különös lelkéről.

johnnydeppAnnyira magával ragadta Johnny Deppet a franciák elegánsan érzékeny, kifinomultan érzéki világa, hogy főszerepet vállalt a Csokoládé című filmben Juliette Binoch partnereként, ami egy francia faluban játszódik és az élet szeretetéről, valódi élvezetéről szól. Az igazi áttörést Deppnek azonban a 2003-ban induló Karib-tenger kalózai sorozat jelentette, ami nem csupán Oscar-jelölést ért, hanem olyan magasságokba emelte, ahová Vanessa már nem nagyon látott föl, ott élni pedig szinte képtelen volt. Kisfiúk, Jack John Christopher születése után egyre kevesebbet vállalt, énekesként, színésznőként és modellként is szinte elengedte a hivatását, hogy megteremtse azt a családi fészket, azt az édes biztonságot, amire Johnny kamaszkora óta vágyott. És amit úgy érzett végre megtalált. Idilli napokat töltöttek franciaországi otthonukban, a Bahamákon, vagy éppen a Karib-tengeren vásárolt kis szigeten.

A Karib-tenger kalózaiban megformált Jack Sparrow kapitány hihetetlen sikeréhez meglepő módon egy legendás zenész Keith Richards tette hozzá a legtöbbet, ugyanis Depp a flegma lazaság világbajnokának leste el a mozdulatait. Ha valaki megnézi a Rolling Stones Waiting on a Friend című klipjét és látja rogyadozó térddel imbolyogva megérkezni Keith Richardst, pontosan tudja mitől lett ennyire frenetikus Jack Sparrow kapitány figurája.

Hihetetlen pénzt hozott a sorozat, amit Johnny Depp hihetetlenül élvezett. Szigetet vásárolt, lógott a haverjaival, Keith Richards pedig akkora spanja lett, hogy bekönyörögte a Karib-sorozatba, hogy játssza el az apja szerepét, majd dokumentumfilmet forgatott a rockzene egyik legszórakoztatóbb fenegyerekéről, akit így bölcsen és öregen nagyon lehet szeretni.

keithjohnny

Vanessa viszont egyre komorabban nézte ezt a féktelen örömködést, egyik barátja szerint az is baj volt már, ha Johnny nincs otthon vele és a gyerekekkel, és az is, ha otthon van, mert akkor azt kapja, hogy nem tesz meg mindent a családjáért, nem dolgozik eleget, hogy még gondtalanabbul élhessenek. Nem kell ahhoz persze világsztárnak lenni, hogy ehhez hasonló mondatokat morzsolgasson odahaza az ember, mindenesetre több, mint tíz év együttlét után lassan valami különös, fájó és hűvös huzat járta át ezt a sokak által irigyelt és csodált kapcsolatot.

Vanessa Paradis nyilatkozta: „Hiszek a szerelemben, hogy örökké tart. Ugyanakkor, mint minden ember, én sem tudom, hogy alakulnak a dolgok és mi következik az életemben. A szerelem sokszor fáj és égési sérüléseket okoz.” Ki gondolta volna, hogy a következő évek az elhidegülésről, a válásról és a gyerekek lelkének megóvásáról szólnak. Szerencsére mindkettőjüknek ez utóbbi volt a legfontosabb. S bár akadtak a bulvár sajtó által fölkapott témák, amire Vanessa annyit mondott, „egyszerűen borzalmas, hogy vannak emberek, akik a fájdalmunkból üzletet csinálnak”, maga az elválás, a hivatalos, közös nyilatkozat, megértő, együtt érző és a gyerekek érdekeit szem előtt tartó lett.

„Ahol gyerekek vannak, ott nincs helye a hazugságnak”,

vélekedett Depp, s mivel őszintén feltárták az elválás okait és körülményeit a gyerekek megértők és elfogadók voltak. Azért is érezte fontosnak ezt a filmsztár, mert éppen a saját tapasztalataiból okulva úgy vélte, arra kell legjobban ügyelni, hogy a gyerekeink ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, amiket mi elkövettünk. Az álompár 2014-ben vált el véglegesen, Johnny Depp azt állítja, még egy hét elteltével is sírt, magát okolta a válásért, hogy nem figyelt oda Vanessa dolgaira, s ez a látszólag fékezhetetlen és sebezhetetlen férfi szomorúan vallotta be, hogy megtanulta mi az igazi magány.

Persze Johnny Depp esetében nem volna túl életszerű, ha ez a magány túl sokáig tartott volna. A Rumnapló forgatásán hozta össze a sors Amber Heard színésznővel, aki azóta már a párja, annak ellenére, hogy a színésznő együtt élt egy Tasy Ree nevű fotós hölggyel, vagyis Depp és Ree is barátnőt hagyott maga után az új kapcsolatért. A bevallottan biszexuális színésznő azonban a jelek szerint kiválóan megtalálta a hangot Depp gyerekeivel, akik egyre inkább szorgalmazzák, hogy apjuk házasodjon össze Amberrel. Amire van esély, még akkor is, ha mindenki Johnny-ja egyebek mellett azt is nyilatkozta, még mindig keresi a családi békét, a családi élet kiegyensúlyozott és kiegyensúlyozó nyugalmát.

Csak halkan jegyezném meg, mint minden nyughatatlan keresőnek, neki is egyre kevesebb ideje lesz, hogy megtalálja. De még az is lehet, hogy már a közelében járt, csak valahogy elment mellette… Mint a legtöbb nyughatatlan.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 5 =

hirdetés