Jordán harissa. Szirupos kókuszos sütemény
A jordán harissa egy nagyon édes kókuszos desszert. Nem az a fajta süti, amiből sokat lehet enni, mégis, kihagyhatatlan! Nagyon kellemes desszert egy délutáni tea mellé. Nem tévesztendő össze a paprikakrémmel, amit szintén harissának neveznek Tunéziában.
Hozzávalók a tésztához
200 g kókuszreszelék
300 g cukor
250 ml tej
200 g liszt
250 g napraforgó olaj
3 tojás
12 g sütőpor
5 g citromlé
Hozzávalók a cukorsziruphoz
5 ml víz
500 g cukor
2-3 ek kókuszreszelék
Elkészítés
A tojásokat egy edényben habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, az olajat és a citromlét, keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a tejet és keverjük el a masszában.
A lisztet egy külön tálba mérjük ki, adjuk hozzá a sütőport, és alaposan keverjük el.
Ha ezzel megvagyunk, 2-3 részletben adjuk a tojásos keverékhez, és kézi robotgép segítségével keverjük simára.
Mehet bele a kókuszreszelék, amit fakanál vagy spatula segítségével könnyebben elkeverünk a tésztában.
Egy kb. 25×30 centis formába tegyünk sütőpapírt, és öntsük bele a masszát. A sütőt melegítsük elő légkeverésen, és 175 Celsius-fokon 45 percig süssük. Amikor a sütési idő már majdnem letelt, egy edénybe mérjük ki a vizet és a cukrot, majd melegítsük addig, amíg a cukor fel nem olvad.
Amikor a tészta elkészült, vegyük ki a sütőből és az elkészült, még meleg cukorszirupot öntsük rá egyenletesen elosztva. Érdemes több részletben haladni, hogy ne csöpögjön ki az edényből. Idő kell a tésztának, amíg be tudja szívni a sok folyadékot.
Ha ezzel megvagyunk, szórjuk meg kókuszreszelékkel. Hagyjuk állni, amíg teljesen kihűl és szeletelhetjük is.
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.