József Attila kedvenc étele nyomán: sonkás bableves burgonyagombóccal

A magyar költészet napja apropóján József Attila egyik kedvenc ételével készültünk. Mivel gyakran nélkülözött, kitüntetett alkalmakat jelentett számára, amikor terülj-terülj asztalkámmal kedveskedtek a szerettei, barátai és pályatársai. A házias ételeket kedvelte, a kedvence a bableves volt. Amikor 1926-ban Párizsban volt, levélben kérte a nővérét, Jolánt, hogy küldjön neki bablevest csipetkével és kolbászreszelékkel. Vágó Márta, József Attila múzsája, szerelme visszaemlékezéseiben azt írja, hogy a költő a disznópaprikásért is rajongott, főtt krumplival szerette enni.

 

Bableves sonkával, burgonyagombóccal

Hozzávalók

25 dkg óriás bab

4 sárgarépa

3 fehérrépa

1 zeller és a zöldje

1 vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

35 dkg sonka

2 liter sonkalé

4 babérlevél

bors

füstölt paprika

pirospaprika

kevés majoránna, kakukkfű

1-2 el olaj

Burgonyagombóchoz

2 burgonya

1 tojás

3-4 kanál gríz

1 csipet só

1/2 csokor snidling

1/4 csokor petrezselyem

1 evőkanál medvehagyma pesto

Elkészítés

A babot előző nap áztassuk be.

A sonkát főzzük meg, és tegyük félre a levét és egy szép nagy darab sonkát.

Egy vöröshagymát tisztítsunk meg, majd kevés olajon dinszteljük. Amikor üveges, öntsük rá a babot, paprikázzuk meg, adjuk hozzá a babérleveleket, keverjük össze, és pár percig dinszteljük együtt.

Öntsük fel a sonkalével és főzzük a babot félkeményre. Ekkor adjuk hozzá a zöldségeket és a burgonyagombóchoz szükséges két egész krumplit is főzzük bele.

Amikor megpuhult a krumpli, vegyük ki. Tegyük a levesbe a sonkát kockázva vagy egészben. (Tálalás előtt is felkockázhatjuk.)

A főtt burgonyát törjük össze, adjuk hozzá a búzadarát, a tojást, a felaprított petrezselymet, snidlinget, az evőkanálnyi medvehagyma pestót (elhagyható, vagy 1-2 gerezd zúzott fokhagymával helyettesíthető), sózzuk és dolgozzuk össze.

Vizes kézzel formáljunk kis gombócokat belőle és adjuk a leveshez. 5-10 percig forraljuk.

Tálalás előtt friss snidlinggel és petrezselyemmel szórjuk meg a levest.

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 5 =

hirdetés