József Attila kedvenc étele nyomán: sonkás bableves burgonyagombóccal
A magyar költészet napja (április 11.) apropóján József Attila egyik kedvenc ételével készültünk. Mivel gyakran nélkülözött, kitüntetett alkalmakat jelentett számára, amikor terülj-terülj asztalkámmal kedveskedtek a szerettei, barátai és pályatársai. A házias ételeket kedvelte, a kedvence a bableves volt. Amikor 1926-ban Párizsban volt, levélben kérte a nővérét, Jolánt, hogy küldjön neki bablevest csipetkével és kolbászreszelékkel. Vágó Márta, József Attila múzsája, szerelme visszaemlékezéseiben azt írja, hogy a költő a disznópaprikásért is rajongott, főtt krumplival szerette enni.
Bableves sonkával, burgonyagombóccal
Hozzávalók
25 dkg óriás bab
4 sárgarépa
3 fehérrépa
1 zeller és a zöldje
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
35 dkg sonka
2 liter sonkalé
4 babérlevél
só
bors
füstölt paprika
pirospaprika
kevés majoránna, kakukkfű
1-2 el olaj
Burgonyagombóchoz
2 burgonya
1 tojás
3-4 kanál gríz
1 csipet só
1/2 csokor snidling
1/4 csokor petrezselyem
1 evőkanál medvehagyma pesto
Elkészítés
A babot előző nap áztassuk be.
A sonkát főzzük meg, és tegyük félre a levét és egy szép nagy darab sonkát.
Egy vöröshagymát tisztítsunk meg, majd kevés olajon dinszteljük. Amikor üveges, öntsük rá a babot, paprikázzuk meg, adjuk hozzá a babérleveleket, keverjük össze, és pár percig dinszteljük együtt.
Öntsük fel a sonkalével és főzzük a babot félkeményre. Ekkor adjuk hozzá a zöldségeket és a burgonyagombóchoz szükséges két egész krumplit is főzzük bele.
Amikor megpuhult a krumpli, vegyük ki. Tegyük a levesbe a sonkát kockázva vagy egészben. (Tálalás előtt is felkockázhatjuk.)
A főtt burgonyát törjük össze, adjuk hozzá a búzadarát, a tojást, a felaprított petrezselymet, snidlinget, az evőkanálnyi medvehagyma pestót (elhagyható, vagy 1-2 gerezd zúzott fokhagymával helyettesíthető), sózzuk és dolgozzuk össze.
Vizes kézzel formáljunk kis gombócokat belőle és adjuk a leveshez. 5-10 percig forraljuk.
Tálalás előtt friss snidlinggel és petrezselyemmel szórjuk meg a levest.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.