Juhtúrós pogácsa
A megadott összetevőkből 2 nagy tepsi pogácsa süthető. A tészta több részletben is felhasználható – ez esetben felhasználásig becsomagolva a hűtőben tárolandó.
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg sertészsír
1 tojás + 1 fehérje
20 dkg juhtúró
2 dl tejföl
1 tasak szárított élesztő (Expressz élesztőből fél tasak elegendő)
2 tk só
csipet cukor
kenéshez 1 tojássárgája
Elkészítés
Nagyon egyszerűen összeállítható, csak arra kell figyelni, hogy a hűtést igénylő összetevők is szobahőmérsékletűek legyenek.
Az élesztőt nem szükséges külön felfuttatni.
Keverőtálba szitáljuk a lisztet, keverjük el benne a sót, a kevés cukrot, majd morzsoljuk el benne a vajat, a zsiradékot. A tejfölben keverjük el az élesztőt és ezt is adjuk hozzá, végül mehet bele a villával fellazított juhtúró. Gyúrjuk egyneművé az egészet, közepesen kemény, rugalmas tésztát kapunk.
Sütés előtt letakarva pihentessük legalább egy órát.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, hajtsuk négybe, majd újra nyújtsuk ki kb. egy centi vastagra. A hajtogatást még egyszer megismételhetjük.
A kinyújtott tésztát éles késsel rácsozzuk be, majd szaggassuk ki 3-4 centis szaggatóval.
Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire a pogácsákat.
A tojássárgához adjunk pár csepp vizet és csipetnyi sót. Keverjük össze alaposan, majd kenjük meg vele a pogácsákat. (Megszórhatjuk reszelt sajttal.)
Hagyjuk pihenni kb. negyed óráig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Mérsékeljük a hőfokot 170-re, és süssük aranybarnára a pogácsákat. Sütési idő kb. 15 perc.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.