Kakaós diós keksz, kevés cukorral nagyon sok kakóval
A kakaós diós keksz ezen változatában nagyon kevés cukor van és nagyon sok kakaó. Aki szereti a töményebb étcsokoládét, ezt a kekszet is szeretni fogja. Egy korty illatos eszpresszóval megédesíti a napot.
Hozzávalók 32 kekszhez
150 g finomliszt (1/3 részét cserélhetjük teljes kiőrlésűre)
40 g kakaópor*
50 g nádcukor (vagy kristálycukor)
100 g hideg teavaj
1 db nagy tojás
pici só
100 g durvára vágott dió
Elkészítés
A konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával, folpach fóliát feszítettem rá (ha nedves, akkor feszesen rátapad és nem ugrik össze), kb. 40 centi hosszút. (Ebbe csomagolom a nyers tésztát.) A diót egy deszkára öntöttem és késsel apróbbra vágtam. Az aprítógépbe mértem a lisztet, a cukrot, a sót, a kakaóport, majd a darabolt hideg vajat. Néhány gombnyomással morzsásra dolgoztam.
Egy tálba borítottam hozzáadtam, az egy tojást. Összedolgoztam a tésztát, majd hozzáadtam a darabos diót és azt is beledolgoztam.
A kifeszített fólián, hosszú hengerré alakítottam (6-7 cm volt az átmérője), kicsit szögletesre igazítottam, becsomagoltam és a hűtőbe tettem.
Pár óra elteltével sütöttem a kekszeket, javaslom legalább 2-3 órát hűteni. Bekapcsoltam a sütőt, két tepsire sütőpapírt borítottam. A tésztát egy éles késsel kb. 5-6 mm vastag szeletekre vágtam. A tepsire sorakoztattam és a forró (180 fokos) sütőben készre sütöttem, 8-9 perc alatt megsül.
Ha sütjük a kekszeket, nagyon kell figyelni, hamar megéghet. Akkor jó, amikor a dión látszik, hogy „aranyosodik” a színe, de a keksz széle még nem sötétedik. A sütési idő irányadó, nekem ennyi, de minden sütő más.
* Az igazán jó minőségű kakaó számomra megfizethetetlen, ezért megpróbálok abból választani, ami megfizethető. Általában a kakaóvaj tartalmát nézem meg – az árat szem előtt tartva – következő lépésként. Édesanyám mindig azt mondta: a holland kakaónak nincs párja, így legtöbbször én is azt veszek. Sötétbarna zacskós csomagolás, 22 % zsírtartalommal.
Szöveg, fotók: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.