Kakaós-kókuszos csiguszok tangzhong módszerrel

Ha egyszer kipróbálod a tangzhong módszert kelt tésztához, biztos, hogy gyakran fogod alkalmazni ezt a nagyszerű Ázsiából származó praktikát, melyet kenyerekhez, péksüteményekhez alkalmaznak. A tangzhong módszerrel készített tészták sütés után három nap múlva is puhák, foszlósak maradnak.

Yvonne Chen mutatta be először a módszert a Bread Doctor című könyvében, azóta futótűzként terjed a világban. Lényege, hogy a liszt és víz 1:5 arányban való keverékét 65 fokra melegítjük, így kapunk egy fényes, sűrű zselészerű anyagot, amit a tésztához kell gyúrni. Hőmérő nélkül is elkészíthető – a besűrűsödött tangzhong barázdákat hagy az edényben. Ha a fakanalat végighúzod az anyagon és a barázdában látod az edény alját, a tanzhong elkészült. A keverék három napig felhasználható – ha kihűlt, fóliával célszerű letakarni, hogy ne bőrösödjön. Ha hűtőben tárolod, arra kell ügyelni, hogy felhasználáskor a tangzhong szobahőmérsékletű legyen.

Így készül a kakaós-kókuszos változat 

Hozzávalók

TangZhonghoz

2,5 dkg liszt

3 g kakaó

1.25 dl víz

Tésztához

14 dkg tangzhong

43 dkg liszt

1,2 dl tej

2 tojássárgája

1 csipet só

10 dkg kókuszvirág, vagy barna nádcukor

2/3 tasak szárított élesztő

4 g kakaó

4 dkg vaj

Kókuszos réteghez

2 tojásfehérje

11 dkg kókuszreszelék

12 dkg cukor

4 dkg liszt

2,5 dl tej

1 citrom reszelt héja

1 ek kókuszaroma/kivonat/ likőr/szirup

3 dkg vaj

Kenéshez

tojásfehérje

Elkészítés

TangZhong

A lisztet, a kakaót és a vizet mérd ki egy kis lábasba. Keverd simára, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve kezdd főzni! Forralni nem szabad, 65 fokig kell melegíteni, amikor elérte ezt a hőfokot, elkészült. Ha nincs hőmérőd, addig melegítsd, míg barázdákat hagy a keverőlapát az edény alján.

Kókuszos réteg

A két tojásfehérjét a cukorral és a liszttel keverd simára! Tedd a tejet egy kis lábasba, add hozzá a fehérjés keveréket, a kakaót és a kókuszkivonatot. Keverd simára, majd folyamatos kevergetés közepette főzd össze. Addig kell főzni, amíg sűrű gombócszerű masszává össze nem áll. Ekkor húzd le a tűzről és keverd hozzá a vajat.

A masszát kanalazd egy nejlonzacskóba. Fektesd tálcára, lapítsd ki szabályos téglalappá. Tedd a hűtőbe kb. két órára, vagy a mélyhűtőbe fél órára. Alaposan ki kell dermeszteni, hogy egyben maradjon a töltelék.

Tészta

A tészta összes hozzávalóját tedd egy nagy tálba, dolgozd össze, majd borítsd lisztezett felületre és alaposan dagaszd ki. A kidolgozott tésztát tedd vissza a tálba, takard le és hagyd a duplájára kelni.

Összeállítás

A megkelt tésztát nyújtsd ki. A megdermedt kókusztöltelékről vágd le a zacskót – az alján hagyd rajta, mert ennél fogva tudod majd a tésztára helyezni.

Fektesd a tölteléket a tészta közepére. Alulról és felülről hajtsd a töltelékre a tésztát.
A tészta széleit alaposan nyomogasd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

Fordítsd el 90 fokkal és nyújtsd ki. Majd megint hajtsd középre a tésztát alulról és felülről és ismét nyújtsd ki. Majd középen hosszában hajtsd félbe és nyújtsd ki egy hosszú csíkká. Legalább 25-30 cm széles legyen a csík. Itt láthatod a fázisfotókat >>

Egy éles késsel, vagy pizzavágóval vágd keskeny háromszögekre, majd a szélesebbik felénél kezdve kezd el feltekerni, de közben mindig húzd magad felé a tésztát. Sütőpapírral takart tepsikre fektesd az elkészülteket. Tojásfehérjével kend meg a tetejüket. 

170 fokra előmelegített sütőben süsd 17-20 percig. Minél ducibb a csiga, annál hosszabb a sütési ideje. Elkészíthető hagyományos tekercsként is, nem kell ragaszkodni ehhez a formázáshoz.

Tippek: a tészta sötétebb színének eléréséhez növelni kell a kakaó mennyiségét még kb. 2 grammal. A citromhéj íze szerintem remekül illik a kókuszhoz és a kesernyés kakaóhoz, érdemes kipróbálni!

Ha tetszett a recept, keresd fel a blogomat: csaak.blogspot.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 2 =

hirdetés