Kakaós ostoros kalács
Kiadós, költségtakarékos, és nagyon-nagyon finom!
Hozzávalók a tésztához
60 dkg liszt
3 dkg cukor
5 dkg élesztő
2 dl tej
3 evőkanál étolaj
2 tojássárgája
csipet só + tojás a kenéshez
Hozzávalók a kakaós krémhez
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1 vaníliás cukor
Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az étolajat, a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, és géppel alaposan kidagasztjuk. Langyos helyen, kétszeresére kelesztjük.
Közben a puha vajat, a kakaót, és a cukrot összekeverjük.
Ha a tészta megkelt, 6 cipóra osztjuk (érdemes mérni). A cipókat vékonyra nyújtjuk (téglalapra) és megkenjük a kakaós vaj 1/6 részével. Feltekerjük mint a bejglit, majd szépen sorjában az összes tésztával így járunk el.
Ha készen vagyunk, hármasával összefonjuk a töltött részeket – 2 darab fonott kalácsot kell a végére kapnunk.
Kivajazott, magas falú tepsibe tesszük, fél órát pihentetjük, majd a tetejét tojással megkenjük. Újabb tíz perc pihentetés után előmelegített sütőben 180-as hőfokon pirosra sütjük. Édes kalács illat lengi be az egész lakást, miközben sül.
Recept: By Margó Fotó: Babicz Rita
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.