Mi mindenre használhatjuk a csodálatos kakukkfüvet?
Kis mezei sétánkon örömmel érzékeltem, hogy virágzik a kakukkfű (Thymus vulgaris). Ha virágzik, betölti a levegőt az illata. Pillanatokon belül meg is pillantottam a földön, a fű között. Nagyon szeretem a kakukkfüvet! Használjuk teaként, fürdővízben és fűszerként is. A görögök számára a hősiességet jelképezte. A középkorban levesbe tették, hogy így űzzék el a félénkséget.
Hogyan gyűjtsük?
Virágos, leveles hajtásaikat májustól júliusig szár nélkül gyűjtik. Kellemes illatú és aromás kámforos ízű gyógynövény, melynek teaként felhasználandó része a leveles virágos hajtás.
Amire jó:
Erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatású. Csökkenti az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása, vagy az azzal történő gargarizálás jó köhögésre, torokfájásra. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket. Mézzel lehet ízesíteni a belőle készült teát.
Fürdővízbe:
Egy fürdőhöz 3-4 liter kakukkfűteát érdemes készíteni. 20 percig letakarva kell hagyni. Frissít, nyugtatja a fájó izmokat.
Kakukkfű a konyhában:
A konyhában leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek, fűszeres túrók ízesítője, a mediterán konyha elengedhetetlen fűszere. Csirkesültekhez, lazachoz, salátához, cukkinihez, burgonyához kitűnő.
Recept – Kakukkfüves tócsni
Reszeljük le a krumplit nagy lyukú reszelőn. Sózzuk, borsozzuk, majd nyomkodjuk ki a levet, amit a krumpli eresztett. Keverjük össze tojásokkal, liszttel, adjunk hozzá kakukkfüvet. Süssük szép aranybarnára, tejföllel megkenve tálaljuk. Gyorsan elkészíthető és nagyon finom!
Májustól nyár közepéig gyűjthetjük, és közben tehetünk egy jó kis sétát a csodás mezőn.
Szép napot kívánok! Rita
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.