Kapcsolj ki, töltődj a természetben! 5 remek túraútvonal, tippek kezdő túrázóknak

A túrázás egyszerre hat testre, lélekre. Rövid időre kivonhatjuk magunkat a „forgalomból”, átadva magunknak az aktív pihenésnek. Teljesen feltöltődhetünk a természetben, miközben alaposan átmozgatjuk magunkat a jó levegőn. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a természet jó hatással van a pszichére is: kikapcsol, feltölt. A túrázás alatt megélt nyugalmi állapotot a meditációhoz hasonlítják. 

Túrázni minden évszakban lehet, nem csak tavasszal és ősszel. Akár rövidebb, akár hosszabb távra készülünk, a túrázás felkészülést igényel. Mire ajánlott figyelni? Röviden összefoglaltuk a lényegesebb szempontokat.

Készülj fel alaposan a túrára! Gondold végig, mire lesz valójában szükséged. Felesleges 10 kilós hátizsákkal elindulnod!

Szerezz be térképet, vagy töltsd le a telefonodra. Az erdőben nem lesz wifi és a mobilnet sem biztos, hogy makulátlanul fog működni. Akármekkora távra is indulsz, mindig legyen nálad folyadék! Készülj a túrára az egészségi állapotod szerint – ha például allergiás vagy, vedd be időben a gyógyszeredet!

A túraútvonalat mindenképp annak függvényében válaszd meg, hogy milyen fizikai állapotban vagy! Ha kezdő vagy és nem sportolsz rendszeresen, érdemes egyszerűbb útvonalat választani. 

Kényelmesen öltözz fel, az időjárásnak megfelelően, lehetőleg rétegesen. A fák árnyékában még nagy melegben is hűvös lehet. Bejáratott cipőt vegyél fel, ami biztosan nem töri fel a lábad.

Tájékozódj a lehetséges veszélyekről, például a kullancsveszélyről. Érdemes zárt cipőt húzni, magasabb szárú zoknival.

Óvd a természetet, a természeti értékeket! Ne szemetelj, ne hangoskodj, és ha valaki az ellenkezője szerint jár el, próbáld finoman rendre inteni.

Használd a kijelölt túrautakat! Nem érdemes letérni a kijelölt ösvényekről!

Ha magaddal vinnéd a kutyádat, a kutyabarát kirándulóhelyeket részesítsd előnyben! Tájékozódj, mielőtt elindulsz. Figyelj arra, hogy az állat ne legyen szabadon, a legjámborabb házi kedvenc is megijesztheti az erdő állatait.

5 remek túraútvonal

A választási lehetőség szinte kimeríthetetlen. Nehéz kiemelni akár csak egyet is, azért megpróbálkozunk vele: íme, öt remek túraútvonal és kirándulóhely!

Teve szikla – „Egri vár” – Nagy-Kevély

10 kilométeres könnyed túra, mely a Pilis egyik legcsodásabb hegycsúcsához vezet.

Orfű – Abaliget

Ez már egy kicsit komolyabb és hosszabb út, mint az előző, de megéri nekiindulni. A teljes hossz 27 kilométer. Források, csónakázó tó, barlang, templom színesíti az útvonalat és a denevérmúzeum is útba esik.

Hármashatár-hegy

Klasszikus, kihagyhatatlan kirándulóhely Budapesten, erdei környezetben sétálhatunk fel a hegyre, felérve csodás várospanorámában gyönyörködhetünk. A túra hossza a Fenyőgyöngyétől 14,5 kilométer.

Rám-szakadék

Haladó szint! A sziklás és szűk szurdokvölgyben létrák, korlátok segítik a túrázókat. A Dömösről induló túra hossza 8 kilométer.

Velem—Szent Vid—Hörmann-forrás—Írottkő

Csodás túraútvonal a nyugati országrészben, hossza 6,2 kilométer. Nem különösebben megterhelő, ezért bátran elindulhat bárki, a Szent Vid kápolnánál érdemes egy kis pihenőt beiktatni.

Összeállította: Tolvaj Vica

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × öt =

hirdetés