Az ajándék ne a pénzről szóljon, a karácsony ne stresszforrás, hanem örömünnep legyen!

Már csak néhány hetet kell várni az év legszebb ünnepére. Az utcák, kirakatok, boltok karácsonyi díszben pompáznak, sokan november végén feldíszítik a lakásukat; előkerülnek a fényfüzérek, a gyertyák, lelkesen dekorálunk. A karácsony hangulata varázslatos – hangolódásként összegyűjtöttünk néhány praktikát.

Mi legyen a menü?

Karácsonykor hajlamosak vagyunk degeszre enni magunkat, mintha az ünnep lényegét a féktelen túlevésben látnánk. Természetesen nem kell mellőzni a különleges, alkalomhoz illő étkeket, de érdemes ésszerűen összeállítani a karácsonyi menüsort. Sokan tradicionális vagy jól bevált karácsonyi ételekkel készülnek, mások szeretnek ilyenkor is kísérletezni és új recepteket kipróbálni. Érdemes kikérdezni a családtagokat, rokonokat, hiszen elsősorban nekik sütünk-főzünk; az ízlések különböznek, de felesleges (és igen megterhelő) mindenkire külön főzni, készítsünk olyan ételeket, amit mindenki szívesen fogyaszt. Gondoljunk azokra is, akik egészségügyi okok miatt diétát tartanak!

Jól használhatók Csányi Andrea Rendteremtő ingyenes letölthetői

karacsonyi_menu_letolto

Ünnepi menü>>

Ünnepi menü, részletes >>

Jegyzetlap karácsonyi készülődéshez >>

 

Hozd ki magadból a legjobbat!

A karácsony családi ünnep; szeretteid társaságában akár egy kitérdesedett mackónadrágban, foltos felsőben is beeshetsz a fa alá, de inkább ne tedd! Legyen igényed a kulturált megjelenésre, s nyugodtan megkérheted erre a többieket is. Kényelmes viseletben, de alkalomhoz illőn jelenj meg, illatosan és ápoltan.

Az ajándék ne a pénzről szóljon!

A többség számára a karácsonyi ajándékozás elvárás, ami alól nincs felmentés, kötelező letudni. Sajnos sokan így is állnak hozzá: az ajándékban nincs érzelmi többlet vagy személyes jelleg. Kinézik, megveszik és kész. Érdemes lenne az ajándékokra időt szánni; kigondolni, hogy szeretteink minek örülnének. Nincs lehangolóbb, mint a kényszeredett ajándékbontogatás, amikor mindenki előre sejti, hogy a másiktól mire számíthat. (Semmi különösre.) Az ajándékok nagy része felesleges tárgy. Keressük a többletet, a személyességet, s ami a legfontosabb: szeretettel, s ne kényszerből ajándékozzunk!

A karácsony íze, illata

A karácsonyi készülődés legalább akkora élmény, mint maga az ünnep, legalábbis tovább tart, és élvezzük is ki minden pillanatát! Sütni már november végén nekiállhatunk, az ünnepi dekorációk elkészítése, beszerzése is nagy örömforrás. Illatokkal is hangolódhatunk. Citrusos-fűszeres főzetet is készíthetünk természetes összetevőkből, narancsot is száríthatunk.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + 2 =

hirdetés