Hagyományosan Vízkereszt napjáig gyönyörködhetünk a karácsonyfában. Tippek vágott fa újrahasznosításhoz

A keresztény hagyomány szerint január 6-a, Vízkereszt napja a karácsonyfa leszedésének az ideje, ekkor ér véget a karácsonyi ünnepkör, s kezdődik a farsangi időszak. Van, aki tovább meghagyja, van, aki rögtön az ünnep elmúltával megválik tőle. Miért ne maradhatna egy kicsivel tovább az otthonunkban, ha a tűlevelei nem hullanak? Az igazi fenyő önmagában már az illatáért is nagyon szerethető, fényei, színei pedig jó szolgálatot tesznek a hangulatban visszaszürkülő téli napokon.

Közterületi fenyőgyűjtők

A karácsonyfát lehetőleg az erre rendszeresített konténerekbe vagy az ún. közterületi fenyőgyűjtő helyekre tegyük. Ezek általában már a két ünnep között rendelkezésre állnak. A karácsonyfát sokan kidobják az emeletes lakásuk ablakából vagy a teraszról. Egyszerű megoldás, mert nem kell méretes, szúrós fát cipelni, a lehullott tüskék feltakarításával bajlódni, de balesetveszélyes, főleg, ha a sokadik emeletről zuhan alá a fenyő, ezért körültekintően válasszuk ezt a megoldást, és a karácsonyfát, miután sikeresen landolt, vigyük a legközelebbi gyűjtőbe.

Újrahasznosítás

Akik kertes házban élnek, a fenyőfa tűleveleit és a vékonyabb ágait hasznosítani tudják komposztként, mulcsként (aprítógépben felaprítható). Komposztálásnál némi hátrányt jelent, hogy a tűleveleknek magas a gyantatartalma, nehezen bomlik le; vegyes komposztban érdemes szétteríteni. A fenyőtűből ún. savanyú mulcs készíthető a savanyú talajt kedvelő növényekhez. A fenyő törzse feldarabolva jó szolgálatot tesz nyáron: szabadtéri sütés-főzéshez, tábortűzhöz hasznosítható. 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkettő − 12 =

hirdetés