A karácsonyfadíszítés története

A karácsonyi dekoráció koronája a karácsonyfa, amit felnőttként éppoly izgalommal várunk, mint a gyerekek.

A karácsonyfadíszek története szorosan kapcsolódik a karácsonyfák eredetéhez. A karácsonyfadíszítés hagyománya a 15-16. századi Németországból eredeztethető; almával, dióval, szalagokkal, pattogatott kukorica füzérekkel díszítették a fát, valamint csillag, szív, madár formájú süteményekkel és mézeskaláccsal. A fadíszítés szokása lassan elterjedt egész Európában, majd az 1700-as években már Amerikában is. Mivel a puritánok befolyása miatt a karácsonyt Amerikában akkoriban még nem ünnepelték széles körben, így a díszített karácsonyfa sem vált népszerűvé az 1800-as évek közepéig, de aztán a Németországból és Angliából emigrált családok karácsonyfadíszeit megismerhették Amerikában is.

Fotó: Little tree

A német Hans Greiner az ősei által alapított üveggyárban, Lauscha városában már 1600 óta üvegtárgyakat készített, melyek az 1800-as években más országokban is népszerűvé váltak. Hans Greiner gyümölcs- és dióalakú üvegdíszek készítésébe fogott. A díszek készítésének folyamatában a fújás kombinálták a formázással. A díszek belseje ezüstös volt, melyet eleinte higanynak, ólomnak köszönhették, majd később az ezüst nitrát és a cukros víz speciálisan elegyéből színezték. Greiner gyermekei és unokái folytatták az üvegdíszek készítésének hagyományát – s nekik köszönhetjük például az üveggolyókat is.

Felső sor: Német dísz, 1900 körül, Antik Toy Store, német dísz, Lauscha 1920-1930, ebay
Alul: német dísz 1920-1930, Antik Toy Store,

1846-ban egy londoni magazin egy képet mutatott be, melyen Viktória királynő karácsonyfáját Albert herceg német szülőföldjéről hozott üvegdíszekkel díszítették, így fellendült a lauschai üvegdíszek népszerűsége Európa-szerte.

Viktória királynő és Albert herceg karácsonyfája 1946-ban
Kép: Hulton Archive / Getty Images

1880-ban egy amerikai áruházmágnás, Frank Winfield Woolworth felfedezte a németországi látogatása során az üveggömböket, és egy vagyont költött az Amerikába történő importálásra. A díszeknek akkora sikerül lett, hogy 1890-ben 25 millió dollár értékben értékesített karácsonyfadíszeket.

Fotó: Berufsfachschule Glas Lauscha

Modern díszek Lauschából
Fotó: my Heimat

A németországi üvegből készült karácsonyfadíszeknek 1925-ig nem volt versenytársa.

Lauscha karácsonyfadísz vásár
Fotó: GoRaRa

Összeállította: Király-Dobos Beatrix

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + nyolc =

hirdetés