A karácsonyi ajándékozás eredete

A karácsonyt a 14. századig a templomokban ünnepelték az emberek, szentmisére mentek, gyönyörködtek a jászolban, a feldíszített templomban. Az éjféli istentisztelet akkor kicsit másképpen, vidámabban zajlott, mint manapság: a hívek gyertyákat és lámpásokat vittek magukkal, pásztorjátékokat adtak elő az imádságon és éneklésen kívül, és gyakran csak hajnalban mentek haza.

Bethlehem a páduai Szent Antal templomban, Isztambulban
Fotó: Flickr | Pi István Tóth

Szent Miklós ajándékozási hagyományát a 13. században Hollandia terjesztette el Európa déli és középső részén. A reformáció idején, a 16-17. században a protestánsok az ajándékhozót átnevezték Jézuskára, az ajándékozás idejét pedig december 6-ról áthelyezték karácsonyra.

Ahogy az összes karácsonyünnepi szokásról, az ajándékozásról is többféle történet létezik. Visszavezethető akár a Napkeleti bölcsekig, akik ajándékokat vittek Jézus születésére.

Kép: Katharine House Hospice

Egy másik legenda szerint az ajándékozási szokást Luther Mártonnak köszönhetjük, aki emlékezetesebbé szerette volna tenni a gyermekek számára a jászolban fekvő Kisjézus ünnepét. Eleinte csak olyan apró ajándékokat kaptak, mint alma, dió, pénzérme. Játékokhoz akkoriban nagyon ritkán jutottak az emberek, csak vándorkereskedők által kerültek a házakhoz.

Felix Ehrlich (German, 1866-1931) – Karácsony

Egy harmadik történet az ókori Rómába vezet a Jézus előtti időkre, amikor bevezették a Szaturnália ünnepét. Az őszi vetés befejezését hivatott megünnepelni, december 17-én kezdődött és a császárok idején szabályozták a tartamát. Augusztus császár 3 napig engedélyezte az ünneplést, Tibériusz és Caligula egy-egy nappal megtoldotta. Mikor nem volt szabályozott, akár több, mint egy hétig is tartott, így december 25-én fejeződött be. Különböző ünnepeket, versenyeket, maskarás felvonulásokat rendeztek ez alkalomból és a szolgákat megajándékozták.

Kép: Antoine-François Callet – Saturnalia

Ma már kicsit könnyebben jutunk játékokhoz, mint az előző századokban. Sokunkban él az igény, hogy szeretteinknek örömet szerezzünk karácsonykor valamilyen formában. Érdemes megfontolni mind gyermekeink, mind felnőtt szeretteink esetén, hogy a saját kezünkkel készített ajándékkal semmi se veszi fel értékben a versenyt. Ne feledkezzünk meg arról, hogy sokan remélnek ajándékokat a fa alá, hiába…

Decemberben (is) számtalan lehetőség van jótékony ajándékozásra; a legtöbb, amit tehetünk, ha szűkebb, tágabb környezetünkben észrevesszük a rászorulókat, és önzetlenül segítünk nekik.

Összeállította: Király-Dobos Beatrix

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × 5 =

hirdetés