Diókrémmel töltött diós teasüti: karácsonyi diócska
Dió formájú teasütemény főzött diókrémmel töltve. Látványos és finom édesség.
Dió süteményforma szükséges a tészta formázásához.
Hozzávalók kb. 30 db diócskához
Tészta
15 dkg liszt (BL 55)
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1 tojássárgája
Krém
5 dkg darált dió + 2-3 ek tej
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tk rum, vagy rumaroma
hirdetés ▲
Elkészítés
A száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, só, sütőpor, darált dió, reszelt citromhéj) egy tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk.
A tésztát tegyük a hűtőbe egy órára. Sütés előtt a dióformákat konyhai ecsettel olajozzuk, majd minden formába egy-egy kis gombóc tésztát nyomunk. A formákat sütőlemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben kb. 175°C-on 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A krémhez a darált diót annyi tejjel keverjük össze, hogy éppen ellepje és kis fokozaton éppen csak összefőzzük. A vajat alaposan kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a diós alapot, majd meglocsoljuk a rummal és simára keverjük a krémet, amit sima csőrös habzsákba szedünk és összeragasztjuk vele a diócskákat.
A kész sütemény legalább egy napig hagyjuk zárt dobozban, hűtőszekrényben puhulni, majd tálalás előtt hintsük meg vaníliás porcukorral.
Tipp
A frissen sült tésztát hagyjuk a formában teljesen kihűlni, hiszen ekkor a diócskák biztosan nem ragadnak a formába és könnyen kifordíthatóak! Az adagot érdemes duplázni, vagy akár triplázni, ekkor több dió formát használjunk, mert a sütés kevés forma esetén hosszadalmas lehet.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.