Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz a Schlumbergera nemzetségbe tartozik, és Brazíliában őshonos. Hazájában Flor de Maionak hívják (Május Virág), mert a déli féltekén májusban virágzik, nem pedig decemberben. 

Ahhoz, hogy csodás virágjai hazánkban is hosszú ideig nyíljanak, a kaktusznak sok fényre van szüksége. Nem bírja a huzatot és a túlzott meleget sem.

Nem kifejezetten sivatagi kaktusz, de leveleiben képes tárolni a vizet, így öntözést is csak hetente, őszi és téli hónapokban ennél ritkában igényel. Helyezzük a virágcserepet félig vízzel telt kavicságyra, hogy megfelelő páratartalmú környezetet biztosítsunk a növénynek. A kaktusz a virágbimbók elhullatásával jelzi, ha nem megfelelő a nedvességtartalom számára.

A karácsonyi kaktusz a lakás árnyékos szegleteiben érzi a legjobban magát, ezeken a helyeken viszonylag kevés öntözésre van szüksége. Elvirágzás után célszerű harminc napon keresztül a megszokott helyénél kb. 10 fokkal hűvösebb, sötétebb helyre áttenni.

Elvirágzás után is gondozást igényel. Ahhoz, hogy a következő évben ismét virágokat hozzon, a karácsonyi kaktusznak egész évben intenzív természetes fényre van szüksége. Nyáron a szabadba is kihelyezhető, azonban a forróságot nem tűri, levelei megéghetnek, kiszáradhat. A kánikulában tegyük félárnyékos vagy árnyékos helyre. Ősszel fokozatosan szoktassuk a zárt helyhez – eleinte csak egy órára, majd fokozatosan több időre vigyük a lakásba.

Ha átültetésre kerül sor, a friss virágföldhöz keverjünk fele mennyiségben vermikulit (természetes eredetű szilikát-ásvány) és homokot. Nagyobb cserépbe is ültethetjük. Arra figyeljünk, ha ősszel ültetjük át, a kaktusz a gyökérzet fejlesztésére és nem a virágok nevelésére fordít energiát.

Áprilistól szeptemberig kevés műtrágyát is kaphat, de figyelni kell arra, hogy a műtrágya nitrogéntartalma ne legyen több 10 százaléknál. Október végén vagy november elején kizárólag nitrogénmentes műtrágyát keverhetünk a virágföldbe. Így a karácsonyi kaktusz minden évben pompás kiegészítője lesz az ünnepi dekorációnak.

Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 4 =

hirdetés