Karácsonyi sütnivaló: diós mézi figurák
Olyan édesek ezek a mézi figurák, hogy az embernek nincs szíve a diót kivenni a kezükből – egészben kell elfogyasztani őket.
A kiszúrt mézi figurákat kenjük meg tojásfehérjével, így a testükbe nyomott diót biztosabban tudják tartani (nem engedik el sütés közben). Hámozott vagy héjas mandulával, mogyoróval is megörvendeztethetjük őket (és magunkat).
Az alábbi recept alapján készült (kb. 25 kisebb mézi figurához elegendő)
Hozzávalók
40 dkg liszt
15 dkg méz
10 dkg porcukor
2 tojás + fehérje kenéshez
3 evőkanál mézes fűszerkeverék
1 tk sütőpor
3 evőkanál puha vaj
dió, mogyoró, mandula
Elkészítés
A hozzátevőket sima, fényes tésztává gyúrjuk.
Becsomagolva pihentethetjük 1-2 napig a hűtőben, de azonnal meg is süthető.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 3-4 milliméter vékonyra, szúrjuk ki mézi kiszúróval. A figurákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tojásfehérjével, nyomjunk a mézikbe 1-1 diót, mandulát, mogyorót, majd hajtsuk rá a kezüket.
Sütés: előmelegített sütőben 160-as hőfokon kb. 15 percig.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.