Karalits: két barátnő, aki kizárólag újrahasznosított anyagokból alkot

A KARALITS újraértelmezi a múltat, a régit, a meguntat vagy kidobásra várót, a fából vaskarikát és fordítva. Egyedileg készít bútorokat, kiegészítőket, ékszereket, lakokat rendez be vagy át. Egyszóval bármit, ami a képzeletünkbe belefér. Újrahasznosítva természetes anyagokat, régi tárgyakat. Főprofilunk az egyedileg készített tükreink, amiket fali ékszernek is nevezhetünk.

Karabacakoglu Damla és Gerlits Réka

A KARALITS márkanevet is a vezetékneveink újrahasznosításával, pontosabban újragondolásával alkottuk meg. A nevünk KARAbacakoglu Damla és GerLITS Réka – két nagyon régi és jó barát, szinte testvérek vagyunk.

Mindez nagyon egyszerűen kezdődött. Emlékek az általános iskolai rajz és technika órákról, sok-sok felgyűlt újságpapír,  lim-lom, ami – úgy tűnt – már semmire nem használható. Közeledett a karácsony, s valami kreatívat, egyedit és különlegeset szerettünk volna készíteni, így kezdtünk bele, első “gyermeki” technikánk gyakorlásába: papírmasét készítettünk. Fogtunk egy fakeretes tükröt és papírmasé szobrot építettünk a szélére.

Persze ez még nem tűnt túl strapabírónak, de később rájöttünk, hogyan tudjuk úgy megragasztani, rögzíteni, formázni és lekezelni, hogy az anyagkeménység szinte olyan legyen, mint a fáé. Így szinte bármilyen és bármekkora alakot építhetünk.

Hobbinak – egyedi ajándéknak – indult, de ismerősről-ismerősre, mondhatni szájról-szájra terjedt a híre ennek a tükörnek, s egyre több megrendelést kaptunk.

Nem hulladék! Kreatív alapanyag

Valami készül

A készítési folyamat elég hosszadalmas, de nagyon szeretünk ezzel a technikával dolgozni. Lényegében folyamatosan simogatjuk, mire olyan formájú lesz, amit megterveztünk, elképzeltünk. Először alapozás, majd építés, újabb alapozás, megint építés. Amikor elkészül a forma, ráépítjük a domború mintát, majd lefestjük előbb alapozó festékkel, aztán a kiválasztott színre. Minden lépés után legalább fél napos száradási időt hagyunk az anyagnak.

Más anyagok is megihlettek bennünket, visszataláltunk például sógyurmához. Ebből az anyagból kellő száradási idő – csiszolás, kezelés, festés, lakkozás – után szép kis szobrokat, használati tárgyakat lehet készíteni. Kedvencünk a szárnyait széttáró madár gyűrűtartónk.

Minden anyagot igyekszünk felhasználni, amit itthon találunk: rongyokat, ingeket, lepedőket, terítőket, melyek elszíneződtek, kiszakadtak. Ezeket megfestve alkottuk horgolt szőnyegeinket is.

Habár egyikünk sem nevezheti hivatásos kézművesnek magát, alkotók vagyunk, mindketten művészeti pályán mozgunk. Karabacakoglu Damla művészeti managerként , jómagam, Gerlist Réka pedig színészként diplomáztam. Ami inspirál minket, az maga az alkotás, a kreativitás, s az ebben való fejlődés.

Fontosnak tartjuk az újrahasznosítás művészetét és iparát

Hiszünk az új lehetőségben és a megújulásban, alkotásainkat ebben a szellemben készítjük. Minden anyag, amit felhasználunk természetes és újrahasznosított.

 

Régi csipkéből és állólámpatestből vintage lámpát készítettünk

Papirmasé tükörkeret

 

Karalits a Faceboookon

Karalits

 

E-mail: karalitskaralits@gmail.com

 

Felhívás

Kedves Alkotók! Szeretnénk minél több minőségi handmade, kézművész terméket bemutatni az Életszépítők ÖkoKreatív Életmód Magazinon és Facebook oldalunkon. Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik hobbiszinten, magas színvonalon sajátítottak el különböző kreatív kézműves technikákat, de azok is írhatnak, akik hivatásszerűen gyakorolják alkotói tevékenységüket. Várjuk bemutatkozó leveleiteket a szerkesztoseg@eletszepitok.hu e-mail címre. Tárgy mezőben tüntessétek fel: Alkotó vagyok.

Üdvözlettel, az Életszépítők csapata

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + 13 =

hirdetés