Praktika vízkő ellen: rendszeresen főzzük át ecetes vízzel a kávéfőzőt, vízforralót!

Minden, ami rendszeresen érintkezik vízzel, előbb-utóbb vízköves lesz. A vízkő a vízből kivált és lerakodott anyagok – főként sók – összessége, amely nagy mennyiségben tönkreteheti az elektromos háztartási gépeket. A vastag lerakódást nehéz eltávolítani kíméletes, környezetbarát anyaggal, ezért fontos, hogy a vízzel érintkező háztartási kisgépeket is rendszeresen tisztítsuk, így megakadályozhatjuk, hogy a vízkő ellenálló réteget képezzen a gépben, a nehezen hozzáférhető szerkezetekben. Vízkőoldásra használhatjuk az ecetet – hatékony és környezetbarát tisztítószer, de a citromsav is hatásos.

A háztartási kisgépeket – kotyogós vagy elektromos kávéfőző, teafőző, vízforraló -, érdemes havonta átmosni.

Vízkőoldás higított ecettel

kavefozo1A 10%-os ételecet tökéletesen megfelelő, de hígítatlanul ne használjuk vízkőoldásra.

Két rész vízhez egy rész ecetet, vagy – ha hatékonyabb oldószert szeretnénk – egy rész vízhez egy rész ecetet öntsünk. A vízforralót teljesen feltölthetjük az oldattal, hagyjuk benne fél óráig állni, majd forraljuk fel az ecetes vizet, végül alaposan öblítsük ki.

A kávé- és teafőző víztartályát teljesen töltsük fel az ecetes vízzel, hagyjuk kis ideig állni, majd főzzük át vele a gépet üresben. Ezt a műveletet – a szennyeződéstől függően – többször megismételhetjük. Végül tiszta vízzel is főzzük át a gépeket.

Az elektromos kávéfőzők tejhabosító fúvókáját minden használat után törölgessük át vizes törlővel, mert a tej vékony réteget képez rajta.

Vízkőoldás citromsavval

Ha citromsavat használunk kotyogós kávéfőzőhöz 2 evőkanál citromsavat keverjünk el annyi vízben, amennyit egy adag kávéhoz használunk. A szokásos módon, mintha kávét főznénk, főzzük át.

Teafőző, teáskanna esetén: töltsük tele a citromsavas vízzel a kannát, és forraljuk körülbelül negyed óráig.

A következő kávé-, teafőzés előtt főzzünk át egy adag tiszta vizet a főzőn.

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó összeállításunk

Bevált környezetkímélő praktikák: takarítsunk ecettel!

Bevált környezetkímélő praktikák: takarítsunk ecettel!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + négy =

hirdetés