Kávés karamell szelet. Több mint 100 éves recept

Andrea dédnagymamájától származik a recept; több mint száz éve jegyezte le. Különlegessége, hogy a legtöbb házi sütivel ellentétben mindössze egy tojást igényel.

Hozzávalók

A tésztához

50 dkg liszt

csipetnyi szódabikarbóna

15 dkg cukor

10 dkg sertészsír 

1 tojás

1,25 dl tej

A krém összetevői

1 l tej

8 púpozott ek cukor

8 ek liszt

6 ek cukor

2 ek víz

2-3 ek feketekávé

15 dkg vaj

A mázhoz

15 dkg cukor

2 ek kakaópor

3-4 ek víz

5 dkg vaj

Elkészítés

A krémmel érdemes kezdeni, mivel hűlnie kell. A tejet a 8 púpozott evőkanál cukorral és a liszttel folyamatos keverés mellett besűrítjük. Langyosra hűtjük, időnként megkeverve.

A 6 evőkanál cukrot és a vizet összekeverjük és melegíteni kezdjük. Először felhabzik, megkeményedik, majd karamell lesz belőle. Amikor már szép borostyánszínű, hozzáadjuk az erős feketekávét és a kockázott vajat. Kevergetve addig melegítjük, amíg homogén lesz. Kézi habverővel a tejes masszába keverjük.

A tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk a zsírral. Dédnagyanyáink zsírral készítették a süteményeket, attól volt finom omlós, úgyhogy ne helyettesítsük margarinnal, vagy vajjal! Hozzáadjuk a tojást és a tejet. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit aztán hatfelé osztunk. Nagyon vékony lapokat nyújtunk mindegyikből és vagy egy diónyi zsírral kikent tepsibe, vagy sutőpapírra helyezzük. Kétszáz Celsius-fokos sütőben, egyenként 6-6 perc alatt kisütjük a lapokat. 

A mázhoz a cukrot és a kakaóport elkeverjük a vízzel. Kis lángon addig főzzük, amíg a cukor elolvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és még egyszer összefőzzük.

A sütemény összeállítása: a lapokra simítjuk a krémet, a tetejére mázat öntünk. 

Éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap szeletelhető.

 

Recept, fotók: Gallov Andrea, Sherpa Konyhája

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − 1 =

hirdetés