Kávés karamell szelet. Több mint 100 éves recept
Andrea dédnagymamájától származik a recept; több mint száz éve jegyezte le. Különlegessége, hogy a legtöbb házi sütivel ellentétben mindössze egy tojást igényel.
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg liszt
csipetnyi szódabikarbóna
15 dkg cukor
10 dkg sertészsír
1 tojás
1,25 dl tej
A krém összetevői
1 l tej
8 púpozott ek cukor
8 ek liszt
6 ek cukor
2 ek víz
2-3 ek feketekávé
15 dkg vaj
A mázhoz
15 dkg cukor
2 ek kakaópor
3-4 ek víz
5 dkg vaj
Elkészítés
A krémmel érdemes kezdeni, mivel hűlnie kell. A tejet a 8 púpozott evőkanál cukorral és a liszttel folyamatos keverés mellett besűrítjük. Langyosra hűtjük, időnként megkeverve.
A 6 evőkanál cukrot és a vizet összekeverjük és melegíteni kezdjük. Először felhabzik, megkeményedik, majd karamell lesz belőle. Amikor már szép borostyánszínű, hozzáadjuk az erős feketekávét és a kockázott vajat. Kevergetve addig melegítjük, amíg homogén lesz. Kézi habverővel a tejes masszába keverjük.
A tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk a zsírral. Dédnagyanyáink zsírral készítették a süteményeket, attól volt finom omlós, úgyhogy ne helyettesítsük margarinnal, vagy vajjal! Hozzáadjuk a tojást és a tejet. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit aztán hatfelé osztunk. Nagyon vékony lapokat nyújtunk mindegyikből és vagy egy diónyi zsírral kikent tepsibe, vagy sutőpapírra helyezzük. Kétszáz Celsius-fokos sütőben, egyenként 6-6 perc alatt kisütjük a lapokat.
A mázhoz a cukrot és a kakaóport elkeverjük a vízzel. Kis lángon addig főzzük, amíg a cukor elolvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és még egyszer összefőzzük.
A sütemény összeállítása: a lapokra simítjuk a krémet, a tetejére mázat öntünk.
Éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap szeletelhető.
Recept, fotók: Gallov Andrea, Sherpa Konyhája
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.