7 kosztümös film a kedvencek közül

A kosztümös filmeknek különös varázsa van. Különösen izgalmasak azok a nagyjátékfilmek, melyek drámai sorstörténeteket, valós és jelentős történelmi eseményeket dolgoznak fel. Néhány kedvenc kosztümös film, a teljesség igénye nélkül – szerkesztőnk válogatásában.

 

Báthory – A legenda másik arca

2008-ban mutatták be a szlovák történelmi drámát, és ez a film a független szlovák filmtörténelem egyik legsikeresebb produkciója is. A film a 16-17. század fordulóján élt magyar grófnő, Báthory Erzsébet történetét dolgozza fel – a rendező, Juraj Jakubisko a véres kezű gyilkos imázsától akarta megszabadítani a történelmi figurát. Okos és művelt asszonyként láttatja, akinek a vagyonára törő intrikusok okozták a vesztét.

Zongoralecke

A hatéves kora óta néma Ada érzelmeit a zene segítségével képes kifejezni, kommunikációs eszköze a zongora. Egy rosszul sikerült házasság után kilencéves kislányával Új Zélandra költözik, miután az apja felkutat neki egy férjjelöltet, s levél útján „hozzáadja” a lányát. Ez a házassága sem kecsegtet semmi jóval… Besorolása szerint melodráma. Megható, szenvedélyes történet. Számos szakmai díjat, köztük 3 Oscar-díjat nyert.

Marie Antoinette

A 123 perces filmdráma Marie Antoinette osztrák hercegnő életét dolgozza fel, a hírhedt francia királyné XVI. Lajos luxusimádó, kicsapongó feleségeként vonult be köztudatba. A film hosszú eseményfolyamot görget végig az 1774-es trónra lépéstől az 1793-as francia forradalomig. A címszereplőt Kirsten Dunst alakítja – ez az egyik legjelentősebb szerepe, mondhatni, lubickol benne. A film rendkívül látványos – elnyerte a legjobb jelmeznek járó Oscar-díjat -, számos jelenetét a versailles-i kastélyban forgatták.

A másik Boleyn lány

A Boleyn család mindent bevet annak érdekében, hogy növelje befolyását a Tudor-korabeli Angliában. A két nővért, Annát és Máriát is készek felhasználni, a két lány a nyugalmas vidéki életből belecsöppen VIII. Henrik udvarának izgalmas, ám veszélyekkel teli világába.

A király szerelméért folytatott versenyfutásban előbb Márián akad meg Henrik szeme, és hamarosan a király törvénytelen gyermekét hordja a szíve alatt. Ám Anna nem tesz le arról, hogy egyszer ő lesz az ország királynéja, de csak egyiküknek van esélye a trónra.

A szűzies Boleyn Máriát Scarlett Johansson alakítja, az intrikus Boleyn Anna szerepében pedig Natalie Portman remekel. 

Anna Karenina

Tolsztoj halhatatlan regényét számos filmben feldolgozták, az általunk ajánlott amerikai-angol nagyjátékfilmet 1997-ben forgatták le Oroszországban. Anna Kareninát a franciák állócsillaga, Sophie Marceau alakítja, aki nagyon szerette volna eljátszani a tragikus sorsú hősnőt. Mel Gibson segítette ebben, az ő filmgyártó cége (Icon Production) jegyzi a filmet. Gibson pár évvel korábban

A rettenthetetlen

c. film kapcsán ismerkedett meg Marceau-val, rá osztotta Isabelle hercegnő szerepét – ami szintén egy remek kosztümös film, 5 Oscar-díjat kapott.

Jane Eyre

Charlotte Bornte írónő 1847-ben kiadott regénye alapján készült. A könyv eredeti címe: A lowoodi árva, a szerző Currer Bell álnéven írta. A könyv rögtön hatalmas sikert aratott, és sok filmest megihletett. Az árván maradt lányt, Jane Eyre-t szívtelen nagynénje  neveli, majd a lowoodi árvaházba adja. Jane kedves, szelíd teremtéssé érik, és egy kastélyban nevelőnőként áll munkába, ahol megpróbáló, eseménydús élet vár rá…

A Jane Eyre filmek közül a Franco Zeffirelli által 1996-ban rendezett változatot ajánljuk. A címszereplőt a figyelemreméltó drámai érzékkel rendelkező francia színész-énekesnő, Charlotte Gainsbourg alakítja, zseniálisan.

 

A sor hosszan folytatható lenne, többek között A velencei kalmár, Goya kísértetei, Az utolsó szamuráj, Szerelmes Shakespeare, Az ártatlanság kora, Leány gyöngy fülbevalóval, Tartózkodó érzelem, Büszkeség és balítélet, Veszedelmes viszonyok c. filmekkel.

Írd meg kommentben a kedvencedet!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét − egy =

hirdetés