Kedvenc vegán ételeim. Szerkesztőnk receptválogatása
A vegán étkezés ugyan mellőz minden állati eredetű ételt, azonban így is számos finomsággal kényeztethetjük magunkat. Vitamindús, tápanyagokban gazdag különleges ételeket, új ízeket ismerhetünk meg. Kedvenc receptjeim közül válogattam – ezeket a finomságokat azok is könnyen elkészíthetik, akiknek nincs nagy konyhai rutinjuk.
A krémlevesek a vegán konyha elengedhetetlen részei, alapvetően bármilyen zöldségből készíthetők, laktatóak, különleges, kellemes ízűek.
Sárgaborsó dahl (a jogakonyha.hu oldalról)
Hozzávalók 4 személyre
200 g sárgaborsó
2 kisebb burgonya
1 db édeskömény
2 db fehérrépa
1 db kaliforniai paprika
1 csokor friss petrezselyem
1 teáskanál fekete hagymamag
1 teáskanál görögszéna
1 teáskanál római kömény
2 evőkanál kurkuma
3 evőkanál só
1 evőkanál szárított petrezselyem
2 liter víz
Elkészítés
A sárgaborsót előre beáztatom egy éjszakára. A burgonyát meghámozom, pici kockákra vágom, és kevés olajon megforgatom az egész fűszerekkel. Kevés vízzel megfőzöm, botmixerrel pépesítem, majd hozzáadom a sárgaborsót, az apróra szelt édesköményt és a felkarikázott fehérrépát. Így főzöm a két liter vízzel, míg a sárgaborsó szétfő. Ekkor keverem hozzá a kurkumát és a szárított petrezselymet. Lekapom a tűzről és újra pépesítem. Tálaláskor keverek bele frissen kockázott, nyers kaliforniai paprikát és petrust, hogy színes és roppanós legyen.
Cukkinikrémleves (saját recept)
Hozzávalók
2 db cukkini
2 gerezd fokhagyma
chili
1 közepes sárgarépa
só
Elkészítés
Minden hozzávalót meghámozok, majd megmosok – kivéve a cukkinit, azt a héjával együtt fogom felhasználni. A cukkiniket a mosás után hosszában kettévágom, besózom, 10 percet hagyom pihenni, majd lemosom róla a sót. A só elveszi a keserű ízét.
Utána minden összetevőt apró kockára vágok, kevés olívaolajon elkezdem pirítani egy magas falú edényben, amikor már látszik, hogy sárgás levet eresztett, akkor annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi a zöldségeket.
Hagyom puhára főni, majd mehet bele ízlés szerint a fűszer, és egy nagy pohárnyi víz. Megvárom, míg újra elkezd forrni, ekkor botmixerrel összeturmixolom. A víz mennyiségével lehet a leves sűrűségét szabályozni. Mehet a tányérba egy kis chilivel vagy szezámaggal díszítve.
Zöldséges farfalle (saját recept)
A saját kezűleg gyúrt tészta a legfinomabb! Érdemes kipróbálni az alábbi receptet!
Hozzávalók a tésztához
10 dkg rizsliszt (70%) + kukoricaliszt (30%)
1 ek útifűmaghéj
víz
olívaolaj
só
tetszés szerinti zöldségek: gomba, kápia paprika, póréhagyma, paradicsom, brokkoli stb.
sűrített paradicsom
Elkészítés
Kimérem a rizst, a kukoricalisztet, hozzáadom az útifűmaghéjat, a csipetnyi sót és a vizet – nagyjából ugyanannyi langyos vízre lesz szükség, mint amennyi lisztet használunk, tehát 10 dkg liszthez 10 dkg, kb. 1 dl víz kell. A vizet érdemes két részletben a száraz anyagokhoz adni, és szép lassan összegyúrni.
Gyurma keménységű gombócot kell kapnunk, ha ez megvan, lassanként adagolhatunk hozzá olívaolajat, ami a nyújtáshoz szükséges rugalmasságot fogja adni (tojás helyett). Érezni fogjuk, hogy mennyi olajra van szükség. Ha ez megvan, akkor folyamatos lisztezés mellett óvatosan nyújtsuk olyan vékonyra a tésztát, amennyire tudjuk, derelyevágóval vágjuk fel apró téglalapokra majd középen csípjük össze, és készen is vannak a cuki kis masni tésztáink.
Közben a választott zöldségeket pirítsuk össze egy kis olajon, öntsünk rá tetszés szerint kevés sűrített paradicsomot. Ha már félkemények a zöldségek, zárjuk el alatta a tűzhelyt, gyorsan főzzük ki forró vízben a tésztát (fontos, hogy forrásban lévő vízbe kerüljön a tészta – ha felemelkedik a víz tetejére, az azt jelenti, hogy megfőtt).
A frissen főtt tésztát érdemes egy kis fokhagymás olívaolajban átforgatni, és úgy hozzáadni a zöldségeket. Finom olaszos ízeket kapunk.
Rozmaringos édesburgonya puffancs (saját recept)
Hozzávalók
2 gerezd fokhagyma
3 közepes édesburgonya
zabpehely
só, bors, rozmaring
Elkészítés
Az édesburgonyát hámozás után főzzük puhára a fokhagymás sós vízben, majd krumplinyomóval pépesítsük, amennyire tudjuk. Adjunk hozzá ízlés szerint borsot és rozmaringot, illetve annyi natúr zabpelyhet, hogy golyócskákat tudjunk belőle formálni.
A golyókat kevés olajon süssük aranybarnára. Bulgurral vagy qinoa-val tálaljuk.
Brownie, nyers bazsalikomos szederlekvárral (saját recept)
Ennél a receptnél a mértékegységünk a bögre. Mindegy mekkora, a lényeg, hogy mindent ugyanazzal a bögrével mérjünk ki!
Hozzávalók
A brownie-hoz
1 bögre rizsliszt, kukoricaliszt, fele-fele arányban
egy csomag sütőpor
1 bögre növényi tej
10 dkg étcsokoládé
édesítőszer (eritrit) ízlés szerint
Lekvárhoz
450 g fagyasztott szeder
2 ek méz (vagy bármilyen édesítő)
friss bazsalikom
Elkészítés
Keverjük össze a liszteket, adjuk hozzá a sütőport, az édesítőszert, majd a növényi tejet. Habverővel dolgozzuk össze, majd keverjük bele az apróra tört csokoládét. Kimondottan folyékony masszát fogunk kapni, de nem kell megijedni, 30 percnyi sütés után szépen össze fog állni (180 fokon süssük).
Amíg sül a brownie, készítsük el a bazsalikomos szederlekvárt!
A fagyott szederhez adjuk hozzá a mézet, turmixoljuk össze. Ha nagyjából homogén, apróra tépkedett bazsalikomlevelekkel ízesítsük. Mehet bele bátran, nagyon jól állnak egymásnak!
Kurkumás zabkása (a jogakonyha.hu oldalról)
Hozzávalók 2 személyre
2 bögre finom szemű zabpehely
2 db puha körte
4 bögre víz
4 db egész kardamon
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt kurkuma
2 evőkanál méz vagy juharszirup
1 marék dió
1 marék mandula
1 marék napraforgómag
Elkészítés
Másfél körtét apró kockára vágtam, fahéjas vízben puhára főztem, majd hozzáadtam a zabpelyhet, és felöntöttem a maradék vízzel. Fűszereztem a gyömbérrel és a kurkumával, beledobtam a kardamon szemeket, majd alacsony fokozaton főztem még 5-7 percig.
Fedő alatt hagytam párolódni.
Felszeltem a maradék fél körtét, magokkal és még egy csipetnyi fahéjjal tálaltam a zabkását.
A mézet csak a tálban kevertem hozzá, hogy az értékes anyagok ne semmisüljenek meg a forró kása hatására. Vegánoknak a juharszzirupot ajánlom, azt akármikor hozzá lehet keverni.
A képek illusztrációk
Összeállította: Tolvaj Vica
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.