Süssünk kenyértölcsért! Tetszés szerint tölthetjük, több napra elegendő
A hozzávalók felét használtam fel, így is lett belőle 8-10 darab. Lenmaggal szórtam meg, de mákkal, szezámmaggal és köménymaggal is isteni lehet. A tésztája kissé édeskés. Több napig fogyasztható, felmelegítve olyan, mintha frissen készült volna. A töltelék tetszés szerint variálható; a fotón látható változat húsos, salátás, tzatzikis töltelékkel készült.
Hozzávalók kb. 16 darabhoz
3,5 – 4 csésze kenyérliszt (kb. 55-60 dkg)
2 1/4 teáskanál instant élesztő
1/2 csésze tej (kb. 2,5 dl)
1/2 csésze víz (kb. 1,25 dl)
3 evőkanál olaj
1/4 csésze cukor (kb. 5 dkg)
1 felvert tojás
1 1/2 teáskanál só
Kenéshez
1 tojás
1 evőkanál tej
Elkészítés
Vastagabb papírból készítsünk kúpokat, majd vonjuk be sütőpapírral.
,
Melegítsük elő a sütőt.
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. Nem szükséges keleszteni. A tésztából vágjunk kisebb darabokat, sodorjunk belőle kb. 1 centi vastag hengereket, majd ezeket alulról felfelé haladva tekerjük fel a kúpra.
A tésztával bevont kúpokat helyezzük sütőlemezre, kenjük be a felvert tojás és a tej keverékével. Szórjunk rá lenmagot (vagy mákot, szezámmagot, köménymagot), és 180 fokon előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Sütési idő kb. negyed óra.
Jó étvágyat kívánok!
Ötlet: Ötlet Ház, Facebook
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.