Képeslap Villányból | A szőlő és a bor városában jártunk

Villány hazánk egyik legjobb bortermő vidéke, a Pannon borrégió része. A tüzes vörösborairól híres Villányi borvidék fontos szerepet töltött be a magyar borászat újjászületésében. Itt születnek hazánk csúcs vörösborai. A vidék szubmediterrán éghajlata kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez, ez hazánk legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal.

hirdetés 

hirdetés 

Villány 2000-ben nyerte el a városi címet. Területe már az ősidőkben lakott volt, amit bronzkori leletek is tanúsítanak. A szőlőművelés eredete feltételezhetően a keltákig, bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza. Honfoglaló őseink, a rómaiak meghonosította művelési módszereket átvéve folytatták itt a szőlészet, borászat mesterségét. A vörösborfajták uralmát a rácoknak köszönhetjük, akik a törökök elől menekülve hozták magukkal a Kadarkát, valamint a vörösborkészítés fogásait. A 18. században idetelepült svábok meghonosították a Portugiesert (korábban Kékoportót), mely máig egyik fő fajtája e vidéknek. Ők alakították ki a pincéket, pinceutakat is errefelé. Aztán megérkezett a Kékfrankos, később pedig a filoxérajárvány után a francia fajták: a Cabernet franc és sauvignon, a Merlot és a Pinot noir. A nagyüzemi termelés nyűgjeitől szabadulva az 1980-as évek végén kezdték el a kistermelők a saját bortermelést. Piacorientált hozzáállásuk, a világfajták bevezetése alapozta meg Villány hírnevét. 1987-ben kapta meg a Szőlő és Bor városa megtisztelő címet Villány a nemzetközi zsűritől.

Villány látnivalói

Villányi pincesor

Virágosi pincesor

Bormúzeum

Templomhegy

Szársomlyó-hegy

Református templom

Görögkeleti szerb templom

Virágosi Templom Római Katolikus Templom

Nagyharsányi szoborpark

Villány főutcájára néz a két sorban elhelyezkedő impozáns pincesor, a város déli határában is találhatunk elszórt pincéket, bár ezek kevésbé jelentősek. A villányi pincesor nem csak a város, hanem a borturisták kedvelt célpontja is. A pincékben bort kóstolhatnak és étkezni is lehet. A borzarándokok évjárat és márka szerint válogatják boraikat, az igazán ínyencek a dűlő eredetére is kényesek. Szép időben a pincesor megtelik emberekkel, élettel, társasági központtá válik és agoraként funkcionál. A pincesorokon található számos borászat központja.

Képekben

Webajánló

www.villany.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizenegy =

hirdetés