Kertünk gyöngyszemei: a gyógynövények

Ismét beköszöntött a tavasz! A virágba boruló növényzet között megbújnak azok a virágok is, amelyeknek gyógyhatásai kevésbé ismertek. Ezen fajtáknak nem csak hagyományos, a népi gyógyászatban megjelenő felhasználási módjaik vannak, hanem modern gyógyászati alkalmazásaik is.

Hóvirág (Galanthus)

A hóvirág jótékony hatását bőrre dörzsölve váltja ki. Első sorban helyi fájdalom csökkentésére, valamit fejfájás enyhítésére alkalmazzák. Modern gyógyászatban a hóvirág hagymájából kinyert vegyület egyik legfontosabb a demencia kezelésére előállított gyógyszer alkotóeleme. Az Alzheimer-kórt az acetilkolin szintjének csökkenésével hozzák összefüggésbe. A hagymából kinyert az acetilkolin szintjét növeli, így késlelteti, ezáltal megőrzi a memória egészséges működését.

Nárcisz (Narcissus poeticus)

A nárciszt külsőleg, dunszkötésként égési sérülésekre és sebekre helyezve, belsőleg pedig hányás kiváltására alkalmazzák.
A hóvirághoz hasonlóan Alzheimer-kór kezelésére használják napjainkban. A nárcisz olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek képesek átlépni a vér-agy gátat. A Koppenhágai Egyetem kutatói azt vizsgálják, vajon ezekkel az anyagokkal be lehet-e szállítani az antidepresszánsokat az agyba, hogy fokozni lehessen a gyógyszerek hatékonyságát. Egy kínai kutatás szerint a nárciszban lévő vegyületek bizonyos daganatos sejteket, köztük a leukémiás sejteket is elpusztítják.

Pacsirtafű (Polygala major)

A középkorban elterjedten használták főzetként a szoptatós anyák tejtermelésének serkentésére, de gyakran alkalmazták szorongás, feledékenység, álmatlanság és nyugtalanság ellen is. Szöuli pszichiáterek kimutatták, hogy a pacsírtafű védőhatást gyakorol az agysejtekre. Kísérleteikben a növény kivonatát naponta háromszor fogyasztó férfiakban és nőkben jelentősen javult az emlékek visszaidézésének képessége, és kevesebb hibát követtek el, mint azok, akik csak placebót kaptak.

Sáfrány (Colchicum autumnale)

A sáfrány (ld. nyitókép) emésztési zavarok, alacsony szexuális vágy, fájdalom, koncentrációs zavarok, depresszió, asztma és reuma ellen egyaránt kiváló. Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) kivonata egy kolchicin nevű vegyületet tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a köszvény megelőzésére vagy kezelésére is alkalmas.
A modern gyógyászatban a növényt a fogfájás és az időskori sárgafolt-elfajulás kezelésére tesztelik. A sáfrány a szemben elraktározott zsír mennyiségét befolyásolja, ami erősebbé és ellenállóbbá teszi a látósejteket. A Tokiói Egyetem egyik kutatása azt mutatta, hogy a sáfrány élénk színét adó vegyület javítja a memóriát és a mentális működést.

adrienn_profilSzép tavaszt kíván Adrienn & a Zöld(Örök)ség

Képek forrása: Hóvirág www.orszagalbum.hu, Fehér Nárcisz  www.orszagalbum.hu, Nagy Pacsirtafű www.tankonyvtar.hu, Őszi Kikerics www.orszagalbum.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × kettő =

hirdetés