Horgolt tojásdíszek Húsvétra, készítési útmutatóval

Tóth Zsuzsanna – egyebek mellett – színpompás tojásokat horgol, pontosabban tojásformájú horgolt díszeket készít, melyek nagyon jól mutatnak Húsvétkor a tojásfán. Megkértük: avasson be minket a készítési folyamatba!

– A horgolt tojásokhoz sima színes hímzőfonalat használok, mivel ezt találom a legszebbnek, s ami fontos, könnyen keményíthető. Kipróbáltam vékony kötőfonalból is, de ezeknél a keményítés után nehezebb a kifújt tojást kitördelni, és a minta kevésbé érvényesül – mondja Zsuzsa.

– A mintáknál láncszemet, egyráhajtásos, kétráhajtásos, háromráhajtásos pálcák variációit használom. Kétféle módon kezdem a horgolást: a tojás alján vagy oldalának a közepén, attól függően, hogy milyen a minta. Általában 10 láncszemből készítek egy gyűrűt, ez elég minden méretű tojáshoz. A tojás egyharmadáig szaporítok, utána körülbelül két sort egyenletesen kötök, szaporítás nélkül. Közben belepróbálom a tojást, nehogy szoros vagy túl laza legyen a horgolás. Ennél a fázisnál nem szükséges a tojást a horgolásmintában hagyni.

A következő fázis a fogyasztás – ekkor helyezhetjük a kifújt tojást a félkész horgolt díszbe, később már nem férne bele. A tojás kissé megnehezíti a horgolást, de bele lehet jönni. Mintákat bőségesen lehet találni az interneten; ha adott minta alapján sikerült néhány tojást elkészíteni, ki lehet találni saját mintákat is.

Keményítéssel őrzi meg a tojásformát a horgolt dísz

A keményítéshez 1:1 arányban olvasztom fel a cukrot a vízzel. A cukornak teljesen fel kell oldódnia. Ebbe forgatom bele a kész tojásokat, majd egy hurkapálcára húzva hagyom lecsepegni a felesleges cukorlevet. Jöhet a szárítás! Befőttes üvegeket teszek a kályhára, beleállítom a hurkapálcára húzott tojásokat. Ha a fonal kezd világosodni, hústűvel, vagy zsákvarró tűvel kitördelem belőle a kifújt tojást. Ha vastagnak találom a cukorréteget, a tojás kitördelése előtt korrigálok: forró vízbe mártom, és újra szárítom a horgolt tojásokat.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 1 =

hirdetés