Két fantasztikus kilodráma. Mit (t)egyél, hogy a súlyod többé ne legyen probléma? Olvasd el a Big Girlt és az Antilányregényt!

Két könyv, melyek már első ránézésre is hasonlítanak. Mindkettő Amerikából jött, mindkettőt fiatal nő írta – az egyik újságíró, a másik regényíró -, de első ránézésre nem ez tűnik fel, hanem a könyvek egymásra rezonáló borítólapjai.

Az Antilányregény és a Big girl borítóján is amerikai fánk díszeleg, falánk „tulajdonosa” már bele is harapott… 

Különös összecsengés, hogy mindkét könyv borítóján a fánkban testesül meg mindaz, amitől oly sok nő retteg: a súlyprobléma.

A hízás-fogyás kérdésköre, a jojóeffektus, s mindaz, ami mögötte van: az akaratgyengeség, az étkezési kontroll kudarca, a folytonos szorongások, önértékelési problémák, testképzavar. Ez mind-mind benne van a gejl fánkocskákban…

Antilányregény

A fülszöveget idézve:

A könyv története titkos ajándékot rejt. Adunk neked vele egy barátnőt. Kicsit zűrös csaj, az igaz, de nagyon szerethető, mert tényleg mindig őszinte, és mert olyan viccesen tud ruhát próbálni, ahogy senki más. Ő Lizzie, a kövér lány. Aki különben nem is kövér, csak azt hiszi magáról. Ez a dilije. Hogy dagadt. Meg hogy biztos nem kellene egy fiúnak sem. Ne tudd meg, milyen pasikra hajt, még egy rockzenésszel is összejött. Abból jó nagy gáz lett, majd elmeséli.

Lizzie olyan, mint te – boldog akar lenni.

Talán kicsit megelőzött téged: ő már végigcsinálta. Ő azért bukdácsol ennyit, hogy neked már ne kelljen. Elköveti helyetted a hibáidat…

– Mona Award regénye lerántja a leplet a nővé válás küzdelmeiről, az önértékelési zavarokról – a testképtől kezdve a társas kapcsolatokon át egészen addig, hogyan találhatjuk meg magunkat ebben az érzéketlen világban – írja a kötetről az amerikai Elle Magazin.

Az Antilányregény előnye – ha lehet így mondani – a Big Girl c. kötethez képest az, hogy kevésbé tömény. Párbeszédekkel tagolt történetfolyamba ágyazva, ezáltal emészthetőbben tálalja a főhős kilodrámáját, illetve ezt az alapvetően szorongató témát a szerző folyamatosan igyekszik humoros fordulatokkal oldani az olvasóban.

Big girl

Önátadást, én-feladást tekintve kitűnő memoár – ilyen, amikor egy író a leggyengébb pontjairól tud és mer őszintén írni. Kelsey Miller a saját küzdelmeit örökítette meg, könyve személyes, ezáltal szimpatikus, viszont…! Sokkolóan soknak érezhetjük, mert ennek a kötetnek minden egyes oldala – majdnem hogy minden sora – a súllyal való küzdelemről szól. Könnyen lehet, hogy épp ezért erős kapaszkodót is jelenthet azoknak, akik hasonló cipőben járnak.

Kelsey küzdelmeivel rengeteg nő képes azonosulni: mindazok, akiknek az életminőségét, boldogságérzetét leginkább az aktuális testsúlyuk határozza meg. Kelsey könyve elsősorban azoknak szól, akik nap mint nap az ideális testkép megközelítéséért, eléréséért, megtartásáért küzdenek, de azoknak is, akiknek a környezetében van ilyen ember.

Mert Kelsey-hez hasonlóan számukra a normális – jó – tökéletes testért folytatott harc ténylegesen küzdelem, ami állandó készenlétet, kontrollt követel, ezáltal folyamatos pszichés terhelést is jelent.

A kötet fülszövege:

Kelsey Miller mindent kipróbált: rohamdiétákat, egészséges diétákat és táplálkozási szakértők által összeállított étrendeket, ami ugyanaz, mint az előzőek, csak drágább. Kora gyerekkorától küzdött molettségével, és 29 évesen elérte a mélypontot: rájött, hogy semmilyen diétával nem képes megváltoztatni sem a testét, sem az életét.

Egy intuitív táplálkozási irányzattal foglalkozó tanácsadó és személyi edzők segítségével megtanulta, hogyan táplálkozzon a teste jelzéseinek megfelelően, és megtalálta azt a mozgásformát, amely mellett ki tud tartani, és nem csupán az elégetett kalóriákat hajszolja. (…) A könyv Kelsey öngyűlölethez és evési zavarokhoz vezető útjáról és szerencsés visszatéréséről tudósít.

Azoknak, akik valaha is küzdöttek torz testképpel, evési zavarokkal vagy problémás családdal, a Big girl biztosan felkavaró és tanulságos olvasmány lesz.

 

Az Antilányregény az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg 2017-ben

A Big girl a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg 2016-ban

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

10 − kilenc =

hirdetés