Az aranyembertől a szélhámoson át a görényig. Kis emberhatározó. Kedvenc könyv a könyvespolcról

„Sok van, mi égen s földön csodálatos, de az embernél nincs csodálatosabb.”

Szophoklész bölcselete olvasható a Kis emberhatározó c. kötet hátsó borítóján. Ha ebből indulunk ki, azt gondolhatjuk, hogy ez a kötet – amit ráadásul egy neves magyar szociológus szerzőpáros, Bíró Judit és Csepeli György jegyez – az ember csodálatos voltát igyekszik bemutatni tudományos jelleggel. Vagyis nem tűnik éppen szórakoztató olvasmánynak. Nos, nagyot téved aki a Szophoklész-idézetre hagyatkozik, mert

ez a könyv egyszerűen zseniális, és szerintem nincs ember, aki olvasatlanul félre tudja dobni. Nem lehet nevetés, kacagás, röhögés nélkül kibírni. 

A szerzőpáros humoros, kíméletlen és szókimondó. Görbe tükröt tartanak elénk, olvasóként mégis mély rokonszenvet érezhetünk irántuk, mert frappánsan és lényeglátón fogalmaznak meg helyettünk érzeteket, gondolatokat másokról, embertípusokról úgy, ahogy nekünk nem biztos, hogy menne. (Maradjunk annyiban, nem szépelgős iromány, de lehetetlen azon pironkodni, hogy ennek ellenére tetszik.) Rokonságot érezhetünk továbbá azért is, mert sok emberfajtát találhatunk ismerősnek a jellemzések alapján – gyakori olvasás közben az AHA-élmény. Nem kizárt, hogy én magam is benne vagyok, sőt, te is, kedves olvasó, bár tudjuk, hogy a jelenlévők mindig kivételek.

***

– Munkánk elkészítése során számításba kellett vennünk az emberföldrajzi különbségeket, tehát azt a tényt, hogy Magyarország különböző tájain nem azonos emberfélék virítanak: egymástól eltérően viselkednek, különböző a munkavégzésről és az örömszerzésről alkotott fogalmuk, máshogyan emlékeznek a múltbéli eseményekre, más a túlélési képességük, ami utódnemzési késztetéseiket is meghatározóan alakítja, akárcsak a helyváltoztatási készségük, alkalmazkodóképességük és így tovább – írják a szerzők a kötet előszavában.


– Kis emberhatározónk összeállítása során arra törekedtünk – folytatják –, hogy segítséget nyújtsunk az olvasónak az emberek sokféle rendjének meghatározásához, melynek alapja az eredendő és leküzdhetetlen meghatározatlanság. Nem ámítjuk az olvasót azzal, hogy könyvünk szövegei és képei az ember pozitív megismerésének eszközei.

***

Kis kedvcsináló az olvasáshoz. Ha fellapozzuk a kötet végén a tartalomjegyzéket, listázva láthatjuk, hogy mely embertípusok jellemzése alkotja a tartalmat. A teljesség igénye nélkül: Alfa hím, Államférfi, Átlagember, Bunkó, Charmeur, Elhivatott, Emberbarát, Féreg, Fukar, Gazember, Gyáva, Gyűlölködő, Hegylakó, Kámfor, Kibic, Király, Köpönyegforgató, Lekvár, Megalkuvó, Mocsári rózsa, Nyomorult, Őrült, Percember, Sunyi, Színpompás, Szörny, Takony, Törtető, Túlélő, Vakbuzgó, Vizesnyolcas, Zsarnok, Zseni.

Nem lenne teljes a könyvajánló egy-egy jellem bemutatása nélkül. Nehéz választani, ezért következzen az három típus, amelyeknél véletlenszerűen kinyílt a könyv.

Folyondár

Magas, karcsú, jó megjelenésű emberféle. Legkülönösebb sajátsága, hogy egyedül meghal. Szüksége van egy vagy több emberre, akikre felkúszva a maga életét éli, miközben megfojtja azt, akire rákapaszkodott. Idős korára hullaszagot áraszt. Népszerűtlen, de szapora emberféle. Igénytelen, mindent megeszik és mindent megiszik, amit csak maga körül talál. A maga erejéből semmit sem képes létrehozni, de amit készen talál, azt elpusztítja.

Bunkó

A fizika törvényei nem vonatkoznak rá. Érzelmei nincsenek. Értelme korlátozott. Testéből nedvek erednek, melyek folyását nem tudja, vagy nem akarja ellenőrizni. Mozgása esetlen, hangja erős, teste durván megmunkált. Társaságban érzi jól magát, de társai ki nem állhatják. Ha éhes, száraz, folyadékokban szegény táplálékokat vesz magához. Vízigénye kicsi. Kulturális fogyasztása nulla.

Elhivatott

Elszánt, a jövőbe néző tekintet. Megbízatása van, melyet tűzön-vízen át ellát. Szolgál. Népet, nemzetet, pártot, mozgalmat, mindegy, csak ügy legyen, melyért ő, egyes-egyedül ő felel. Ha a cárt kell kivégezni, akkor megteszi. Ha tényleges vagy ideológiai verőlegénynek kell lenni, az is jó. Illetve mindez rossz, de mivel az ügy jó, az eszköz is az. Forradalom nincs nélküle. Ha nem jut neki egyenruha, arca, szeme, testtartása mind egyen. Teste biológiai fegyver, mely kíméletlenül tör, zúz, pusztít, bármit ér. A mai Elhivatott emberféle antantszíj és birgerli csizma helyett Armani öltönyt hord, wellnessmedencében párolja testét, ordít róla a jólét. Mégsem irigyli őt senki. Ő nem tudja, ki nevet a végén.

 

A Kis Emberhatározó a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg 2012-ben.

Szunyoghi Viktória illusztrálta. ISBN 978-963-09-7033-4

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − három =

hirdetés