Klasszikus házisütemény: mézes zserbó
Mézes zserbó régi családi recept szerint Ágitól.
Hozzávalók a tésztához
500 g finomliszt
15 g szódabikarbóna
1 citrom vagy narancs reszelt héja
3 db tojássárgája
200 g vaníliás kristálycukor ( házi )
130 g repceméz
125 ml tej
tetszés szerint mézesfűszer
A krémhez
1 liter tej
1 egész vaníliarúd kikapart magjai
250 g kristálycukor
1 csipet só
130 g búzadara
200 + 30 g vaj
A mázhoz
200 g étcsokoládé
3 ek étolaj
kb. 250 g baracklekvár
Elkészítés
A tejet összemelegítem a porcukorral és a mézzel, éppen csak annyira, hogy elolvadjon a cukor. A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, a sóval, a fűszerekkel, a tojássárgáját a közepébe teszem, majd nyakon öntöm a langyos tejes keverékkel.
Összedolgozom, majd fóliába csomagolva a hűtőbe teszem éjszakára. Másnap előkészítek két tepsit, a hátukra sütőpapírt terítek, a tésztát négy egyenlő részre osztom, kicsi gombóccá formázom és bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
Az első gombócot lisztezett felületen kinyújtom 1-2 mm vastagságúra, tepsi nagyságúra és a tetejére egy fóliacsíkot simítok (ahogy a képen látható), hogy könnyebb legyen szakadás mentesen áthelyeznem a tepsire (mert bizony ez a tészta ragad és szakad). A nyújtófára feltekerem és áthelyezem a tepsire. Kiterítem és lehúzom a fóliát róla (félreteszem a következő tésztához).
A tésztát 10 -11 perc alatt mézszínűre sütöm. Közben kinyújtom a következő gombócot, végül mind a négyet, és mind a négyet megsütöm. Ha megsült sütőpapírostól az asztalon hagyom hűlni, majd egymás tetejére rakom.
Elkészítem a krémet
A tejbe keverem a cukrot, a sót, a vanília magjait, beledobom a rudat is (a végén kiveszem), és elkeverem benne a grízt. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve megfőzöm, a végén hozzáadok 30 g vajat, leborítom és hagyom, hogy a grízszemek „kipattogjanak”.
A 200 g vajat habosra keverem, hozzáadagolom a kihűlt tejbegrízt, alaposan kikeverem.
A sütemény összeállítása
Kiválasztom a legszebb lapot és félreteszem a tetejének. Egy lapot megkenek a krém felével, majd ráhelyezem a következő lapot, amit megkenek lekvárral (alaposan), erre újra lap kerül, erre a krém második fele, a tetejére pedig a legszebb mézes lap.
Egy tepsit teszek az egészre és valami nehezéket (én a teli teáskannát), ami pont annyira nyomja/préseli össze a sütit, amennyire kívánatos. Így marad éjszakára. Másnap reggel kenem le a gőz felett megmelegített, 3 evőkanál olajjal kevert csokival. Hagyom megdermedni a mázat, majd körbevágom a szélét (ha azonnal nem fogy el, kókuszgolyó készíthető belőle). Egy kancsóba forróvizet készítek, beleteszek két kést, amivel szeletelni fogok. A vízből kivéve, papírtörölközővel megtörlöm és tetszés szerinti szeletekre vágom. Fenomenális!
Szöveg, fotók: Molnár Ágnes, Szeretetrehangoltan
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.