Hagyományos téli étel: kocsonya sok hússal

A kocsonya hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn. Európa legrégebbi Le Viandier nevéhez kapcsolódó 1395-re datált receptkönyvében már szerepel a receptje – írja a Wikipédia.

– Nálunk nem a legköltséghatékonyabb megoldással készül, mivel a húsos változatot szeretjük, az általam elkészített kocsonya alapanyagai kiválthatók ugyanennyi mennyiségű körömmel és bőrrel – írja Györgyi.

Hozzávalók családi adaghoz

1 kg sertésköröm

1,2 kg bőrös hátsó csülök

1,2 kg füstölt hátsó csülök

4-5 nagyobb sárgarépa

2 fej vöröshagyma

1 fej fokhagyma

13 db babérlevél

10-12 szem bors

pirospaprika

víz

Elkészítés

Az összes húst egészben tegyük egy nagyméretű fazékba –  nálam 12 literes fazékban készült. Öntsük fel vízzel és forraljuk fel. Forrás után mérsékeljük a hőfokot, a keletkező habot távolítsuk el a vízről. Fűszerezzük. A fokhagymát és babérlevet ne sajnáljuk, mivel ez a lelke a kocsonyának. Kevés pirospaprikát is tehetünk bele, hogy szép színe legyen. A sárgarépa és a hagyma héja is szép színt ad a kocsonyának; a vöröshagymákat egészben héjastól tegyük bele. A sóval óvatosan bánjunk, ha füstölt hús is került bele, kóstoljuk meg.

Sótlan kocsonyánál nincs rosszabb! A répák is egészben kerülnek bele, hogy ne essenek szét a hosszú főzés alatt.

Legalább 5-6 órán át főzzük. Evőkanálnyi mennyiséget kanalazzunk belőle egy kis tálba, tegyük hidegre, s ha pár perc alatt megköt, akkor jó a kocsonya, adagolhatjuk tányérokba.

Hagyhatjuk a fazékban is kihűlni. Ha a zsír megdermedt a tetején, könnyen eltávolítható a felesleges zsírréteg. Ezután melegítsük meg újra. Szedjük ki a húst belőle, tisztísuk meg a nemkívánatos részektől és osszuk el a tányérokban. A répát karikázzuk fel. Végül a meleg kocsonyalevet is adagoljuk a tányérokba.

kocsonya_b_csank_gyorgyi_1

Hűtés után 1-2 óra múlva már fogyasztható. Pirospaprikával, őrölt borssal, kevés ecettel vagy citrommal ízesíthetjük.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 + tizenhat =

hirdetés