Kókuszos szaloncukor házilag
A szaloncukor édesipari hungarikum. Hazai kézművesek kezdetben kézzel készítették a cukorkát, majd a 19. század végén elindult a gépesített nagyüzemi gyártás.
Szaloncukor házilag is készíthető. Az alábbi kókuszos töltelék gyorsan összeállítható, a csokibevonat némileg időigényesebb, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz
10 dkg kókuszreszelék
3 dl sűrített tej
1 citrom reszelt héja
pár csepp citromlé
1 evőkanál keményítő
1 dl víz
30 dkg jó minőségű étcsokoládé
3 dkg fehér csokoládé
Elkészítés
A kókuszreszeléket tedd egy kisebb lábasba. Önts hozzá annyi vizet, hogy sűrű, nedves masszát kapj. Apránként add hozzá a vizet, közben kevergesd. Öntsd hozzá a sűrített tejet, tedd bele a reszelt citromhéjat és csepegtess hozzá kevés citromlevet is.
Takarék lángon – alacsony hőfokon – óvatosan forrald fel. A víz megakadályozza, hogy a kókusz leégjen – folyamatosan kevergesd.
A keményítőt keverd csomómentesre 1-2 evőkanál hideg vízzel és öntsd a lábasba. Főzd tovább folyamatosan keverve, míg pöfögni nem kezd a massza. Figyel arra, hogy nagyon sűrű legyen, mert így lehet szépen formázni.
Az elkészült tölteléket hagyd kihűlni.
Teríts a munkafelületre fóliát, vékonyan kend meg zsiradékkal (kókuszolaj vagy olíva stb.).
A masszát oszd három részre. Tedd a fóliára és a fólia segítségével sodord 1 centi vastag hosszú rúddá. A rudakat tekerd fóliába, majd tedd dermedni a mélyhűtőbe fél-egy órára. Nem szükséges teljesen megfagyasztani, a lényeg, hogy könnyen vágható és mártható legyen.
Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett.
A megdermedt tölteléket vágd 1,5- 2 centis darabokra, majd egy villa segítségével mártogasd a csokoládéba. Fektesd szilikonlapra és hagyd megdermedni a csokoládét.
Ha kellően hideg a töltelék, a csokoládé gyorsan megdermed.
Olvaszd fel a fehér csokoládét is vízgőz felett. Tedd egy apró, sarkánál kilyukasztott zacskóba és csíkozd a csokival az elkészült szaloncukrokat.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.