Kókuszos szaloncukor házilag

hirdetés

A szaloncukor édesipari hungarikum. Hazai kézművesek kezdetben kézzel készítették a cukorkát, majd a 19. század végén elindult a gépesített nagyüzemi gyártás.

Szaloncukor házilag is készíthető. Az alábbi kókuszos töltelék gyorsan összeállítható, a csokibevonat némileg időigényesebb, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. 

Hozzávalók kb. 40 darabhoz

10 dkg kókuszreszelék

3 dl sűrített tej

1 citrom reszelt héja

pár csepp citromlé

1 evőkanál keményítő

1 dl víz

30 dkg jó minőségű étcsokoládé

3 dkg fehér csokoládé

Elkészítés

A kókuszreszeléket tedd egy kisebb lábasba. Önts hozzá annyi vizet, hogy sűrű, nedves masszát kapj. Apránként add hozzá a vizet, közben kevergesd. Öntsd hozzá a sűrített tejet, tedd bele a reszelt citromhéjat és csepegtess hozzá kevés citromlevet is.

Takarék lángon – alacsony hőfokon – óvatosan forrald fel. A víz megakadályozza, hogy a kókusz leégjen – folyamatosan kevergesd.

A keményítőt keverd csomómentesre 1-2 evőkanál hideg vízzel és öntsd a lábasba. Főzd tovább folyamatosan keverve, míg pöfögni nem kezd a massza. Figyel arra, hogy nagyon sűrű legyen, mert így lehet szépen formázni.

Az elkészült tölteléket hagyd kihűlni.

Teríts a munkafelületre fóliát, vékonyan kend meg zsiradékkal (kókuszolaj vagy olíva stb.).
A masszát oszd három részre. Tedd a fóliára és a fólia segítségével sodord 1 centi vastag hosszú rúddá. A rudakat tekerd fóliába, majd tedd dermedni a mélyhűtőbe fél-egy órára. Nem szükséges teljesen megfagyasztani, a lényeg, hogy könnyen vágható és mártható legyen. 

Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett.

A megdermedt tölteléket vágd 1,5- 2 centis darabokra, majd egy villa segítségével mártogasd a csokoládéba. Fektesd szilikonlapra és hagyd megdermedni a csokoládét.

Ha kellően hideg a töltelék, a csokoládé gyorsan megdermed.

Olvaszd fel a fehér csokoládét is vízgőz felett. Tedd egy apró, sarkánál kilyukasztott zacskóba és csíkozd a csokival az elkészült szaloncukrokat.

Édesipari hungarikum. A szaloncukor vagy szalonczukkedli, ahogy Jókai mondaná

hirdetés

B. Csánk Györgyi

Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel... Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés