Komposztálási módszerek
A komposztkészítés meglehetősen körülményes, ha nem rendelkezünk nagy, szabad területekkel, csupán egy kisebb kerttel, ahol jól át kell gondolni, mit és hova helyezzünk. A komposztálás azonban a kiskertben is megoldható, hiszen akad pár forma és módszer, amelyekkel kiaknázhatjuk lehetőségeinket.
A halomkomposztálás
A komposztálásának talán a legegyszerűbb módja ez, mivel a „hulladékokat” prizmaszerűen kell felhalmozni, úgy, hogy a szélessége kb. 120-150 cm, magassága 50-150 cm legyen, de 1,5 méternél ne legyen magasabb!
A halomkomposzt előnyei
1. nem kell komposztálót vásárolni,
2. közvetlen kapcsolat alakul ki a talaj és az anyagok között,
3. a tároló bővíthető,
4. formájából adódóan jól hozzáférhető ezáltal könnyű átforgatni, és nedvesíteni.
A prizma forma hátrányai
1. nem nyújt esztétikus látványt,
2. a rovarok, rágcsálók, háziállatok széttúrhatják (ennek elkerülése érdekében mindig szórjon földet a prizma tetejére!).
Fontos, hogy az időjárás viszontagságaitól óvjuk a komposztálót, ezért érdemes olyan anyaggal letakarni, ami a levegőt átengedi, de a csapadékot nem!
A silókomposztálás
A komposztsilók (más néven: komposztládák, komposzttartályok) házilag is könnyen elkészíthetők, számtalan formájuk létezik, lehet kerek vagy szögletes is. Elkészítésük során fontos, hogy megfelelő méretű, és formájú alakzatot válasszunk, ami alulról perforált, oldalain pedig biztosított a levegőztetés. A silók falait célszelű időtálló anyagból készíteni.
A silókomposzt előnyei
1. nem túl drága a beszerzése, az összeszerelése gyors és egyszerű,
2. kis helyigényű,
3. könnyen rendben tartható, jól bővíthető.
A siló forma hátrányai
1. nehézkesebb az átforgatás, a komposzt kitermelése az előző módszerhez képest,
2. fokozott odafigyelést igényel (forgatni/nedvesíteni kell stb.).
A komposztkast, mint a silókomposztálás egyik formáját tartom a legmegfelelőbbnek kisebb konyhakert esetében, hiszen amellett, hogy rendelkezik a siló forma adta előnyökkel, a kas köré elhelyezett veteményes helyben hasznosíthatja a komposztterméket.
Szerző: Nagy Adrienn agrármérnök
Nyitókép: Antranias/Pixabay
Cikkajánló (sorozatunk első része)
A komposztálás alapjai – mit és hogyan?
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.