Könnyű, finom desszert: sült túrókrém. Kerámia tálkákban vagy kisebb tortasütő formában is süthetjük
Pohárdesszertként, sütemények vagy torta töltelékeként egyaránt fogyaszthatjuk ezt a finom túrókrémet.
Villámgyorsan kikeverhető, a sütési idő – a sütőforma nagyságától függően – egy, másfél órát vesz igénybe. Ha pohárdesszertnek készítjük, vagy linzerkosárkák töltelékeként használjuk fel, miután megsült, a tetejét szórjuk meg fanyar bogyós gyümölcsökkel (mirelit is jó). Az áfonyalekvár is remekül illik hozzá.
Hozzávalók (8-10 szufléformához)
350 g túró (félzsíros)
65 g étkezési keményítő
140 g porcukor
350 ml tej (2,8%-os)
280 ml tejföl (20%-os)
1 db citrom héja
2 db tojás
1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
Elkészítés
A túrókrém összetevőit egy nagy tálban botmixerrel mixeljük össze. Híg, egynemű masszát kapunk.
Adagoljuk kivajazott sütőformába, és előmelegített sütőben süssük 180-as hőfokon 60-90 percig, légkeverés nélkül. A sajttortával ellentétben nem igényel vízgőzös sütést.
Ha sütés közben kezdene nagyon pirulni, takarjuk le sütőpapírral, vagy alufóliával.
Tippek: ha tortának szánjuk, a legjobb, ha papír tortaformában készítjük el. Miután kihűlt, könnyen eltávolíthatjuk róla a torta peremét. Csatos fém sütőformában is elkészíthető, de mielőtt kiemelnénk a formából, késsel lazítsuk meg a széleket, hogy ne ragadjon a sütőforma pereméhez. Ha kerámia szufléformában sütjük, maradhat az edényben – szórjuk meg a tetejét bogyós gyümölcsökkel.
Linzerkosárkát is készíthetünk
A nagyobb kerek süteménykiszúróval formázott linzertésztát nyomkodjuk a kivajazott muffinforma mélyedéseibe, erre kanalazzunk a híg túrótöltelékből 3-4 evőkanállal, s így süssük meg.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.