Könnyű, krémes finomság Ázsiából: Hokkaido minitorta

Györgyi szerint ez a világ legfinomabb süteménye. Szerintünk nem sokan ismerik idehaza. Eredete homályos, annyi bizonyos, hogy nem Japánból származik, inkább Szingapúrból vagy Malajziából, mindenesetre Ázsiában nagyon népszerű. Az elkészítése kihívást jelent, de érdemes időt szánni rá. Puha, könnyű, krémes, nagyon ízletes! 

Tipp: papír kapszliban célszerű elkészíteni, de ha ilyen nincs kéznél, hagyományos muffin papír is megfelelő lehet. A vaníliapaszta helyett egy vaníliarudat lehet használni. Az alapsütibe mehet a vaníliarúd kikapart magja, a sodóba pedig bele kell főzni a rudat.

Hozzávalók 10 darabhoz

Tésztához

7,5 dkg liszt

3,5 dkg étkezési keményítő

1 tk sütőpor

1 nagy csipet só

6 dkg cukor

2 tk vaníliapaszta vagy 1 vaníliarúd

3 tojássárgája

60 ml tej

60 ml étolaj

3 tojásfehérje

1 tk ecet

6 dkg cukor

Sodóhoz

180 ml tej

2 tojássárgája

3 ek cukor

1 tk étkezési keményítő

1 ek liszt

1,5 tk vaníliapaszta

Tejszínhabhoz

150 ml habtejszín

2 tk expressz zselatin

1 ek porcukor

***

porcukor a szóráshoz

10 szem málna (elhagyható)

Elkészítés

Tészta

Melegítsd elő a sütőt 170 Celsius-fokra.

A tészta száraz összetevőit –  sütőpor, só, liszt és keményítő – mérd ki egy tálkába.

A 3 tojást válaszd szét, a sárgákat keverd habosra a cukorral.

Mérd ki a 60 ml tejet és a 60 ml étolajat, ezeket add a cukros tojáshoz.

Keverd hozzá a vaníliapasztát, majd apránként szitáld hozzá a lisztes keveréket.

A 3 tojásfehérjét habosítsd, vert nagyon keményre az ecettel és a cukorral. 

Apránként, óvatos mozdulatokkal vegyítsd el a felvert fehérjét a sárga keverékkel, úgy, hogy ne törjön össze a hab. 

Sütőlemezre vagy tepsire sorakoztasd fel a 10 sütőformát, oszd szét bennük a masszát. Óvatosan kocogtasd a pulthoz, hogy a légbuborékok távozzanak.

Az előmelegített sütőben 170-es hőfokon süsd meg. Sütési idő kb. 20 perc. Ha megsült, vedd ki a sütőből, tedd félre, hagyd teljesen kihűlni.

Sodó

Forrald fel a 180 ml tejet. A 2 tojássárgáját keverd simára a cukorral, a keményítővel és a liszttel. Ha forr a tej, apránként, kanalanként adagold a tojásos keverékhez, majd az egészet borítsd vissza a tejes lábasba és mérsékelt hőfokon forrald fel újra. Folyamatosan keverd, egy pillanatra se hagyd abba! Amikor besűrűsödik, vedd le a tűzhelyről, fóliázd le és tedd a hűtőbe.

A hideg tejszínt öntsd egy tiszta tálba, add hozzá a porcukrot és a zselatint. (Az expressz zselatint azért adom hozzá, hogy biztos kemény legyen a hab.) A hűtött sodóval dolgozd össze a tejszínhabot. A sodót tedd habzsákba, vékonyabb, hosszabb csővel ellátott habzsákot használj! Minden sütit tölts meg gazdagon a krémmel.

A lyukakra nyomhatsz egy krémrózsát dekorációként, vagy szórd meg porcukorral az egészet, én egy-egy szem málnát állítottam a lyukak tetejére.

Fogyasztás előtt érdemes pár órát a hűtőben pihentetni, hogy a krémesség teljesen átjárja az egész süteményt és megdermedjen.

Ebből a videóból merítettem az ötletet:

Csak mert szeretem… Kreatív gasztroblogomat itt találod >>
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × négy =

hirdetés