Könnyű, krémes finomság Ázsiából: Hokkaido minitorta
Györgyi szerint ez a világ legfinomabb süteménye. Szerintünk nem sokan ismerik idehaza. Eredete homályos, annyi bizonyos, hogy nem Japánból származik, inkább Szingapúrból vagy Malajziából, mindenesetre Ázsiában nagyon népszerű. Az elkészítése kihívást jelent, de érdemes időt szánni rá. Puha, könnyű, krémes, nagyon ízletes!
Tipp: papír kapszliban célszerű elkészíteni, de ha ilyen nincs kéznél, hagyományos muffin papír is megfelelő lehet. A vaníliapaszta helyett egy vaníliarudat lehet használni. Az alapsütibe mehet a vaníliarúd kikapart magja, a sodóba pedig bele kell főzni a rudat.
Hozzávalók 10 darabhoz
Tésztához
7,5 dkg liszt
3,5 dkg étkezési keményítő
1 tk sütőpor
1 nagy csipet só
6 dkg cukor
2 tk vaníliapaszta vagy 1 vaníliarúd
3 tojássárgája
60 ml tej
60 ml étolaj
3 tojásfehérje
1 tk ecet
6 dkg cukor
Sodóhoz
180 ml tej
2 tojássárgája
3 ek cukor
1 tk étkezési keményítő
1 ek liszt
1,5 tk vaníliapaszta
Tejszínhabhoz
150 ml habtejszín
2 tk expressz zselatin
1 ek porcukor
***
porcukor a szóráshoz
10 szem málna (elhagyható)
Elkészítés
Tészta
Melegítsd elő a sütőt 170 Celsius-fokra.
A tészta száraz összetevőit – sütőpor, só, liszt és keményítő – mérd ki egy tálkába.
A 3 tojást válaszd szét, a sárgákat keverd habosra a cukorral.
Mérd ki a 60 ml tejet és a 60 ml étolajat, ezeket add a cukros tojáshoz.
Keverd hozzá a vaníliapasztát, majd apránként szitáld hozzá a lisztes keveréket.
A 3 tojásfehérjét habosítsd, vert nagyon keményre az ecettel és a cukorral.
Apránként, óvatos mozdulatokkal vegyítsd el a felvert fehérjét a sárga keverékkel, úgy, hogy ne törjön össze a hab.
Sütőlemezre vagy tepsire sorakoztasd fel a 10 sütőformát, oszd szét bennük a masszát. Óvatosan kocogtasd a pulthoz, hogy a légbuborékok távozzanak.
Az előmelegített sütőben 170-es hőfokon süsd meg. Sütési idő kb. 20 perc. Ha megsült, vedd ki a sütőből, tedd félre, hagyd teljesen kihűlni.
Sodó
Forrald fel a 180 ml tejet. A 2 tojássárgáját keverd simára a cukorral, a keményítővel és a liszttel. Ha forr a tej, apránként, kanalanként adagold a tojásos keverékhez, majd az egészet borítsd vissza a tejes lábasba és mérsékelt hőfokon forrald fel újra. Folyamatosan keverd, egy pillanatra se hagyd abba! Amikor besűrűsödik, vedd le a tűzhelyről, fóliázd le és tedd a hűtőbe.
A hideg tejszínt öntsd egy tiszta tálba, add hozzá a porcukrot és a zselatint. (Az expressz zselatint azért adom hozzá, hogy biztos kemény legyen a hab.) A hűtött sodóval dolgozd össze a tejszínhabot. A sodót tedd habzsákba, vékonyabb, hosszabb csővel ellátott habzsákot használj! Minden sütit tölts meg gazdagon a krémmel.
A lyukakra nyomhatsz egy krémrózsát dekorációként, vagy szórd meg porcukorral az egészet, én egy-egy szem málnát állítottam a lyukak tetejére.
Fogyasztás előtt érdemes pár órát a hűtőben pihentetni, hogy a krémesség teljesen átjárja az egész süteményt és megdermedjen.
Ebből a videóból merítettem az ötletet:
Csak mert szeretem… Kreatív gasztroblogomat itt találod >>
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.